Spanje telde 84 hittegolven in ruim vier decennia

door admin
Spanje telde 84 hittegolven in ruim vier decennia

De stranden liggen weer vol en in het binnenland kan het kwik weer gemakkelijk de 40 graden halen. Het in Spanje populaire gezegde ‘hasta la 40 de Mayo no te quites el sayo’, verwijst naar 9 juni. Vanaf dat moment is het niet meer nodig om een vest of shawl mee te nemen. Na 9 juni begint dan wat temperaturen overdag en ’s avonds betreft gevoelsmatig de zomer.

Geen afwijkingen

Dit jaar verwachten experts dat de temperaturen vooral in het midden en oosten van Spanje ietsje hoger zullen liggen dan normaal, maar voor de rest van het land worden geen grote afwijkingen op het normale weerbeeld verwacht. Vorige week was het even heel heet met ook een alert van het weerinstituut Aemet voor hoge temperaturen, maar in het weekend daalde het kwik weer tot normalere waarden.

Langste hittegolf

Sinds 1975 zijn er 84 officiële hittegolven geweest in Spanje. 47 hittegolven op het Iberisch Schiereiland, de Balearische Eilanden en Ceuta en Melilla en 37 hittegolven op de Canarische Eilanden. De langste hittegolf was die van vorig jaar tussen 26 juni en 22 juli. Maar liefst 26 dagen van temperaturen die boven de normale waarden in die periode uitkwamen. De maximum-temperatuur gemeten hier was 37,6 graden Celcius in 30 provincies. De heetste dag was op 6 juli met 37,6 graden . Op 15 juli bereikte het kwik in al die provincies meer dan 40 graden. De hoogste temperatuur die deze periode werd gemeten was 45,2 graden in Córdoba.

Zomer van 2003

De langste hittegolf vóór die van vorig jaar was in 2003. Deze duurde 16 dagen van 30 juli tot 14 augustus en bereikte 38 provincies. Deze hele zomer was heter dan normaal met een temperatuur van gemiddeld 24,9 graden Celcius. Ook de zomer van 2012 kende een intense hittegolf. Deze duurde slehcts 4 dagen tussen 8 en 11 augustus. Het kwik bereikte hier echter in meer dan 40 provincies extreem hoge temperaturen.

Wat is een hittegolf

Onder een hittegolf wordt een periode van minimaal drie opeenvolgende dagen verstaan waarop minstens 10% van alle weerstations temperaturen meten die hoger liggen dan de maximale dagtemperatuur gemeten in juli en augustus over de periode tussen 1971 en 2000. In Spanje zijn 137 weerstations die al langer dan 30 jaar in bedrijf zijn. Deze weerstations houden een kaart van Spanje bij waarop aangegeven wordt op welke plekken de temperaturen hoger zijn dan de ‘normale’ waarden. Duurt dit drie dagen of langer, dan is er sprake van een hittegolf.

Relatief

Terwijl er in Sevilla bijvoorbeeld pas gesproken wordt over een hittegolf bij drie dagen een temperatuur van meer dan 40 graden, geldt dit voor een regio in Aragón al voor drie dagen waarop het kwik boven de 35 graden uitkomt.

Slachtoffer

Dit jaar eiste de hitte al zijn eerste slachtoffer. Een 55-jarige bouwvakker in San Sebastián de los Reyes in de provincie Madrid werd in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van een zonnesteek. Hij overleed enkele uren later aan een hartstilstand.

We gaan het zien hoe warm het deze zomer wordt en hoeveel records er gebroken zullen worden, of niet. 

Lees ook: Spanje had de warmste zomer ooit en Wat kun je het beste eten als het buiten warm is? of Tips om te slapen tijdens een hittegolf in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk