Spaans OM belemmert corruptie-onderzoek bij politie

door admin

Dit heeft het OM laten weten middels een brief aan de rechtbank in de Spaanse hoofdstad. De veertien personen worden beschuldigd van het vrijgeven van geheime informatie, heling en andere misdrijven. Een van hen is commissaris José Manuel Villarejo Pérez – die vermoedelijk betrokken is bij de georganiseerde misdaad – zijn huidige partner, Gemma Isabel Alcalá Garcés, en drie andere politieagenten. De rest zijn journalisten van verschillende media. 

Geen verdachtmaking

De officier van justitie, Alfonso San Román, heeft de afgelopen anderhalf jaar informatie ontvangen van de juridische commissie en is het nu niet eens met het voorstel van de onderzoeker om gerechtelijke stappen te ondernemen. Journalist Carlos Mier Fernández van de nieuwswebsite Información Sensible (gevoelige informatie) blijft echter wel verdachte. “Als er nieuwe informatie aan het licht komt die relevant is voor dit onderzoek, dan zullen we wel verder zien,” zegt de openbare aanklager.

Zaak Nicolay

De gerechtelijke stappen die tot nu toe genomen zijn, zijn adresregistratie van woningen en kantoren, officiële verdenking en, in enkele gevallen, inhechtenisneming en eenzame opsluiting gedurende het onderzoek. De personen om wie het gaat in de zaak Nicolay zijn: de eerdergenoemde Carlos Mier, commissaris Villarejo en zijn huidige partner, commissaris Eugenio Pino Sánchez, commissaris José Ángel Fuentes Gago en commissaris Enrique García Castaño, de journalisten Daniel Montero, Eduardo Inda, Esteban Urreiztieta en Manuel Rico, de directieleden van het mediabedrijf Mandarina, Pedro Antonio Revaldeira, Santiago Botello en Sandra María Fernández en als laatste Francisco Nicolás Gómez, bekend als ‘De kleine Nicolás’.

De kleine Nicolás

Dit onderzoek staat los van het proces tegen De kleine Nicolás, die verdacht wordt van oplichterij, valsheid in geschrifte en openbaring van geheime informatie. Volgens het vooronderzoek, dat bestaat uit vier boekdelen en meer dan 1.700 pagina’s, werd er een illegale opname gemaakt op 20 oktober 2014 van een gesprek tussen drie agenten en twee leden van het Spaanse Centrum voor Inlichtingen (CNI). Dit werd later bewerkt en verspreid met de overduidelijke intentie de procedure ongeldig te laten verklaren.

Obstructie

Het rapport luidt: “dat er gedurende het onderzoek geconstateerd is, dat er een duidelijk doel was, namelijk de procedure te verstoren, om te voorkomen dat deze naar behoren kon worden uitgevoerd.” Bovendien “is er inmenging in het onderzoek geweest door de Hoofdcommissaris (DAO), evenals belemmeringen en bemoeilijkingen zijnerzijds”.

Samenzwering

De hele operatie doet sterk vermoeden dat er corruptie in het spel is en er wordt bevestigd dat “er een samenzwering bestaat tussen de hoofdcommissaris en commissaris Villarejo Pérez, met als enige doel, de bescherming van deze commissaris en hem ruim baan te verschaffen binnen de organisatie, waarin hij verscheidene illegale en onfatsoenlijke handelingen heeft gepleegd”.

Dit vind je misschien ook leuk