Spaanse pensioenen in gevaar

door admin
Spaanse pensioenen in gevaar

Eerder kwam een opname van 8,7 miljard euro uit dat fonds om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen, op kritiek te staan van de vakbonden. Dit geld werd door de Seguridad Social gebruikt om de extra vakantie-betalingen aan de pensioengerechtigden te kunnen voldoen. 

Het waarnemend ministerie van Werk en Sociale Zekerheid toonde zich tijdens de afgelopen G-20 nog optimistisch met de opmerking: ‘We gaan het reservefonds volgooien met het extra werk dat er nu is. We spreken het fonds aan tot we opnieuw een evenwicht hebben bereikt op de balansen van de Seguridad Social.’ 

Volgens eerdere berekeningen echter van de Stichting Onderzoek van de BBVA zijn er in 2050 27 miljoen extra personen nodig die via een baan bijdragen aan de Seguridad Social. Alleen dan kan het huidige pensioenstelsel gehandhaafd blijven. Dat betekent dat er dan 10 miljoen meer bijdragers nodig zijn dan er op dit moment zijn. 

Dat is lastig aangezien de Seguridad Social al in het rood staat. De vooruitzichten zijn niet best aangezien het werk dat er nu bijkomt veelal banen betreft voor lage salarissen met tijdelijke of deeltijd contracten. Voor het doorlopend kunnen blijven spekken van het reservefonds zijn er duurzame banen nodig. Goede salarissen en vaste contracten. 

In februari berekende de Spaanse onafhankelijke fiscale autoriteit AIReF nog uit dat het reservefonds voor de pensioenen met de huidige gang van zaken leeg zal zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk