Overlevingskans na hartinfarct niet overal gelijk in Spanje

door admin
Overlevingskans na hartinfarct niet overal gelijk in Spanje

Het sterftecijfer van mensen die binnen 30 dagen na een hartinfarct kwamen te overlijden is in de regio La Rioja 10 op de 100 duizend inwoners. Daarmee is de kans om een infarct te overleven in deze regio het grootst. Op de Canarische Eilanden overlijden 23 op 100 duizend inwoners na een hartinfarct, in Ceuta zijn dit er zelfs 33 waarmee de kans op overlijden na een hartinfarct in deze twee regio’s het grootst is binnen Spanje.

Verbetering in de afgelopen tien jaar

Volgens een rapport over Gezondheidszorg in de Europese Unie dat onlangs is gepresenteerd, zegt dit verschil iets over de capaciteit om geavanceerde spoedeisende hulp te bieden om het hart zo snel mogelijk van zuurstof te voorzien. De medische hulp die in Spanje verleend wordt bij acute aandoeningen zoals een myocardinfarct is volgens het rapport in de afgelopen tien jaar over het algemeen verbeterd. Het aantal sterfgevallen na een hartinfarct is in deze periode gedaald. Deze daling is te danken aan een betere organisatie en coördinatie van de spoedeisende zorg waardoor sneller ingegrepen wordt bij het optreden van trombose en vaker direct na het hartinfarct eerste hulp wordt verleend.

Over het algemeen wordt de toegankelijkheid van de Spaanse gezondheidszorg als goed beoordeeld. Uitzonderingen zijn de mondgezondheidszorg en de wachtlijsten voor operaties die sinds 2011 steeds langer zijn geworden. Ook hierin is een verschil gesignaleerd tussen de verschillende autonome regio’s. De wachttijd voor een heupoperatie kan in de ene regio wel drie keer langer zijn dan in een andere regio.

Volgens Faustino Blanco van het ministerie van Gezondheidzorg zijn hier diverse verklaringen voor te geven. Zo hoeft volgens Blanco de oorzaak niet noodzakelijkerwijs bij de zorg te liggen, maar kunnen ook socio-demografische, omgevings- en arbeidsgerelateerde factoren een rol spelen. Desondanks is Blanco van mening dat gekeken moet worden in hoeverre deze verschillen met overheidsbeleid verkleind kunnen worden.

Dit vind je misschien ook leuk