VN: Spanje doet onvoldoende om klimaatverandering tegen te gaan

door admin
VN: Spanje doet onvoldoende om klimaatverandering tegen te gaan

Volgens wetenschappers bereikt de aarde een ‘point of no return’ wanneer de gemiddelde temperatuur stijgt met twee graden Celcius. Dan is de schade aan de planeet onomkeerbaar. Spanje doet te weinig, terwijl de EU als geheel heeft beloofd de broeikasuitstoot te verminderen met 40 procent in 2030.

Spanje staat op 21 van 28 landen in Europa wat effectieve klimaatpolitiek betreft. Toch uit te VN niet alleen kritiek op Spanje, maar op alle overheden omdat er te weinig wordt gedaan. ‘Bijna twee jaar nadat het Parijs-akkoord van kracht ging, bevinden we ons nog steeds in een situatie waarin we niet genoeg doen om honderden miljoenen mensen te redden van een miserabele toekomst’, zei Erik Solheim, hoofd van de afdeling Milieu van de VN.

Toch is er niet alleen slecht nieuws. Volgens het jaaroverzicht van deze afdeling is de uitstoot van broeikas sinds 2014 niet meer gestegen. De VN zegt dat de effectieve toepassing van zonne-energie en windenergie, het planten van meer bomen en het voorkomen van ontbossing de kloof kan dichten. Een kloof die echter niet de gevolgen van het vertrek van de VS uit het klimaatakkoord dekt. In de ranglijst staat Zweden aan top wat betreft effectieve maatregelen om de broeikasuitstoot te verminderen.

Dit vind je misschien ook leuk