Verpakkingsvrij winkelen in Spanje is een trend die blijft

door admin
Verpakkingsvrij winkelen in Spanje is een trend die blijft

De manier waarop onze grootouders hun inkopen deden, met hun trolley of katoenen tasje, komt weer terug. Verpakkingsvrije winkels zijn helemaal hot in Spanje, maar niet vanwege het ‘retro-element’ ervan. Deze winkels zijn in trek omdat ook in Spanje veel singles wonen die geen grote hoeveelheden in willen slaan. Ook is Spanje steeds meer bezig met duurzaamheid.  

Schokkende cijfers

Verpakkingsvrije winkels maken het mogelijk dat je alleen koopt wat je nodig hebt. Volgens cijfers van het Spaanse Ministerie van Landbouw en Visserij, Voedsel en Milieu (MAPAMA) belandt 4,5 procent van wat we kopen aan voedsel weer in de vuilnisbak. Verpakkingsvrije winkels maken daar korte metten mee.

Ook heeft het MAPAMA berekend dat in Spanje wekelijks 25,5 miljoen kilo voedsel wordt weggegooid. Omgerekend in geld komt het neer op drie miljard euro per jaar. Het concept van verpakkingsvrij winkelen is echter niet alleen goed voor de portemonnee, het is ook gezonder. De producten in de verpakkingsvrije winkels zijn namelijk veel verser, ecologischer en komen uit de buurt. De producten bevatten geen conserveringsmiddelen, suiker, zout of andere onnodige toevoegingen.

Vooral in Madrid en Barcelona, maar ook in Valencia, Ponferrada en in Donostia zijn al een heel aantal verpakkingsvrije winkels te vinden van de ketens Casa Ruiz en Pepita y Grano. Ook de grotere supermarkten bieden het verpakkingsvrije concept steeds meer aan. Toch zijn er nog veel winkels die terughoudend zijn om dit concept toe te passen omdat ze bang zijn dat ze geen goede kwaliteit meer kunnen garanderen van de producten. Het gaat tenslotte om eten. In de Asturische gemeente Gijón is het bijvoorbeeld verboden om aardappelen los te verkopen vanwege verspreidingsgevaar van de pest die motten uit Guatemala kunnen overbrengen.

Verpakkingsvrij winkelen duur?

De grote vraag is of het winkelen in een verpakkingsvrije winkel duurder is. Dat is nauwelijks het geval. Als je bijvoorbeeld kikkererwten, witte bonen of linzen van een willekeurig huismerk vergelijkt met dezelfde producten in verpakkingsvrije winkels, ben je veel goedkoper uit bij de verpakkingsvrije variant. Bij gedroogd fruit maakt het qua prijs niet uit waar je het koopt. Het grote voordeel van verpakkingsvrije winkels is dat je alleen koopt wat je nodig hebt. Dat voorkomt onnodig weggooien van producten. Uiteindelijk ben je dus een stuk goedkoper uit en ben je ondertussen heel duurzaam bezig.

Sommige verpakkingsvrije winkels verkopen meer dan alleen voedingsmiddelen en zetten ook in op de verkoop van was- en reinigingsmiddelen. Het concept van kopen wat je nodig hebt is geen trend die weer overwaait. Verpakkingsvrij winkelen is noodzakelijk om verantwoord en duurzaam om te gaan met ons milieu.

Via deze website kun je bekijken of je in jouw omgeving verpakkingsvrij kunt winkelen. 

Dit vind je misschien ook leuk