Puigdemont: ‘Niemand in de EU zou een onafhankelijk Catalonië accepteren’

door admin
Puigdemont: 'Niemand in de EU zou een onafhankelijk Catalonië accepteren'

Hij laakt eveneens de ‘stilte’ vanuit de Europese Unie na het referendum van 1 oktober vorig jaar. De afgezette Catalaanse premier verbleef vier maanden in Duitsland, waar hij 12 dagen vast zat. Inmiddels is hij terug in België. Zijn kritiek betreft de EU die geen standpunt inneemt in het geval van een onafhankelijkheidsverklaring. Zijn grootste teleurstelling is ‘de stilte’ geweest vanuit de hoogste gelederen van Europa over het politiegeweld op 1 oktober. Hij heeft daarentegen wel vertrouwen in de Euorpese burgers. ‘Ik ben er zeker van dat de meerderheid van de politieke opinie de fundamentele waarden van de democratie hoog in het vaandel draagt’.

Maar Europa is niet alleen een gebouw dat door staten, politici en Europese leiders opgetrokken wordt. Het is een gebouw vol Europese burgers. Ik ben er zeker van dat de meerderheid van de publieke opinie de fundamentele waarden van de democratie hoog in het vaandel draagt.”

Het interview werd vertaald in het Spaans ook gepubliceerd in de kranten Elnacional.cat en La Vanguardia. Hier gaat hij in op zijn positie ten opzichte van de situatie in Catalonië na het ‘proces’. ‘Ik heb altijd een onafhankelijk Catalonië gewild, maar dat wilde ik bereiken via een democratisch proces, niet via een met geweld’, aldus de voormalige Catalaanse regeringsleider.

Met betrekking tot zijn status als vluchteling verzekert Puigdemont de interviewer ervan dat ‘In Spanje bestaat geen authentieke vrijheid van expressie en geen garantie op een eerlijk juridisch proces’. Hij voegt daar aan toe dat ‘in België we met veel meer vrijheid kunnen spreken, zonder angst dat we naar de gevangenis worden gestuurd voor een tweet’. En: ‘Ik heb veel vertrouwen in de Europese justitie en in het comité van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties’.

Over het nieuwe politieke panorama in Spanje na het aantreden van PSOE-leider Pedro Sánchez als premier zegt Puigdemont niet te vergeten dat de PSOE ook vóór het toepassen van artikel 155 stemde, hoewel hij daaraan toevoegt dat er wel een ‘wijziging is opgetreden in de sfeer ‘met de nieuwe socialistische regering.

Volgens Puigdemont zitten hij en de nieuwe Catalaanse premier Quim Torra in hetzelfde kamp ‘hoewel iedereen weet dat hij een kleine handelingsmarge heeft’.

Vorige week werd het Belgisch consulaat in Barcelona nog beklad met unionistische leuzen in graffiti tegen de afscheiding van Catalonië van de rest van Spanje. Men vermoedt dat het feit dat Puigdemont nog vrij rondloopt in België daar de aanleiding voor was. De uitspraak was ondertekend door La Falange, een ultranationalistische Spaanse politieke partij die radicaal tegen onafhankelijkheid van Catalonië is. 

Eind juli gaf de 55 jarige Catalaanse politicus nog aan door Europa te willen blijven reizen om ‘de rechtvaardige zaak van de Catalanen te bepleiten’. 

Dit vind je misschien ook leuk