Hittegolf van de komende dagen treft vooral noorden van Spanje

door admin
Hittegolf van de komende dagen treft vooral noorden van Spanje

Vanaf dinsdag wordt code rood (‘alerta roja’) afgegeven voor sommige provincies van Baskenland met temperaturen tot 41C. In het overige Noorden van het Iberisch Schiereiland zal het minder heet worden door het aldaar binnendringen van koudere lucht in hogere lagen van de atmosfeer. Het risico op bosbranden zal de komende dagen extreem hoog zijn in Baskenland.

Door de grote temperatuurs- en luchtdrukverschillen tussen Baskenland en het ten westen daarvan gelegen Cantabrië bestaat er daar een grote kans op zeer harde wind en mogelijk stortbuien die met onweer gepaard gaan.

Codes afgegeven per provincie voor hitte en onweersbuien:

Code geel wegens hitte: Almería, Córdoba, Granada, Sevilla, Jaén, Cantabria, Albacete Ciudad Real, Cuenca, Guadelajara, Toledo, Ávila, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid, Barcelona, Tarragona, Madrid, Badajoz, Cáceres, Ibiza en Fomentera, Mallorca en Menorca.

Code oranje wegens hitte: Huesca, Teruel, Zaragoza, Burgos, Gerona, Lérida, Navarra, La Rioja, Álava en Guipúzcoa

Code rood wegens hitte: Vizcaya

Daarnaast wordt gewaarschuwd voor het risico op hevige onweersbuien in Cantabria, Toledo, Ciudad Real, Guadelajara, Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, valladolid, Zamora, Madrid, Lugo, Orense en Asturias. De onweersbuien kunnen gepaard gaan met windstoten tot 90 km/u en fikse hagelbuien. In het Noord-Westen kunnen lokaal hevige regenbuien voorkomen met een neerslag tot wel 15 mm in een uur.

Ontsnapt aan de hitte

Opvallend is dat voor de provincies Malaga en Alicante, vakantiebestemmingen bij uitstek voor Nederlanders, geen waarschuwingen zijn afgegeven.

Dit vind je misschien ook leuk