Kerstboodschappen in Spanje bijna 9 procent duurder dan maand geleden

door admin
Kerstboodschappen in Spanje bijna 9 procent duurder dan maand geleden

Langere tijd van tevoren je boodschappen in huis halen voor het kerstdiner is in deze periode een goede manier om geld te besparen. Voor verse producten is deze aanpak helaas niet weggelegd en daar maken supermarkten in Spanje graag gebruik van.

Diverse producten in de supermarkt zijn vandaag vele malen duurder dan een maand geleden voor dezelfde boodschappen. 50 euro voor een kilo zeebrasem en 15 euro voor grote garnalen. Dit zijn enkele voorbeelden van artikelen die nog geen vier weken geleden een stuk goedkoper waren.

Drie steekproeven in maand tijd

Consumentenorganisatie OCU heeft onderzocht dat de boodschappen nu gemiddeld 8,5 procent duurder zijn dan wanneer je dezelfde artikelen een maand geleden kocht. Door middel van drie steekproeven heeft OCU vijftien artikelen uitgezocht die in deze periode vaak worden gekocht in aanloop naar het kerstdiner. De prijzen van deze producten zijn eind november, twee weken voor Kerst en vandaag gecontroleerd en na de laatste meting van vandaag is de conclusie dat er aanzienlijke prijsstijgingen gedetecteerd zijn. Vooral de prijzen voor zeevruchten en vis zijn aanzienlijk gestegen.

Prijs mosselen stijgt met 65 procent

De prijs van mosselen is een van de vijftien die door OCU is bijgehouden. In vier weken tijd is de prijs voor mosselen met maar liefst 65 procent toegenomen. De prijs voor glasalen is met 15 procent gestegen, merluza kost vandaag 28 procent meer dan vier weken geleden. Niet alleen in de weken voor Kerst worden de prijzen steeds verder opgeschroefd, ook is de prijs voor producten die met Kerst vaak op het menu staan (zeevruchten, vis en champagne) sinds 2015 met 35 procent toegenomen. Een gevolg van deze prijsstijging, volgens OCU, is dat veel huishoudens deze artikelen gewoonweg niet meer kunnen betalen.

Aanzienlijke prijsstijgingen eerder dit jaar voorspeld

Onderzoeksbureau Kantar Worldpanel voorspelde eerder dit jaar ook aanzienlijke prijsstijgingen voor een behoorlijk aantal producten. Grote garnalen waren eerder dit jaar gemiddeld 8,57 euro en kosten nu 14,09 euro. Gerookte ham kostte voorheen gemiddeld 10,97 en nu betalen consumenten hier 15,70 euro voor. Voor schapenvlees betaalde de consument een paar weken geleden 16,92 euro en nu moet hiervoor gemiddeld 26,38 euro worden afgerekend.

Dit vind je misschien ook leuk