Warmste december sinds 1995 zorgt voor hoog niveau luchtvervuiling in Murcia

door admin
Warmste december sinds 1995 zorgt voor hoog niveau luchtvervuiling in Murcia

De gemiddelde temperatuur in december lag op 11,6 graden. Dat is 1,7 graden hoger dan normaal. De gemiddeld warmste dag was op 21 december met een gemiddelde temperatuur van 21 graden en een nachttemperatuur van 19 graden Celcius. December bracht ook twee periodes van neerslag in de normaal vrij droge regio. Van 1 tot 5 december viel 94 procent van de totale regen in de hele maand. 

De hoge temperaturen van december zorgen ook voor een hoog niveau van luchtvervuiling met name in de stad Murcia. Uit metingen van het meetstaton San Basilio in Murcia blijkt dat de luchtkwaliteit op nieuwjaarsdag een dieptepunt bereikte. Daarop voerde de stad speciale maatregelen door om burgers te waarschuwen en advies te geven. ‘Blijf weg uit het centrum van Murcia’, was een van de adviezen, en ‘Gebruik parkeerplaatsen in de open lucht’ en ‘Rijd efficiënt’, waren twee andere.

Er zijn nog twee hogere niveaus van luchtvervuiling. Desondanks is het advies voor kinderen, ouderen en mensen met luchtwegproblemen, die het meest gevoelig zijn voor slechte luchtkwaliteit, dat zij liever binnen blijven en zich fysiek zo rustig mogelijk houden als zij wel buiten moeten zijn. Bij inwoners wordt erop aangedrongen dat zij voor woon-werkverkeer zoveel mogelijk carpoolen of gebruik maken van het openbaar vervoer. 

Dit vind je misschien ook leuk