Meerderheid Spanjaarden vreest voor nieuwe coronagolf

door admin
Meerderheid Spanjaarden vreest voor nieuwe coronagolf

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Spaanse krant El Mundo. Nu de noodtoestand niet langer van kracht is en Spanje over gaat naar het ‘nieuwe normaal’, kijken de Spanjaarden met gemengde gevoelens naar deze nieuwe fase: in gelijke mate geven de ondervraagden aan ‘bang’ (36%), ‘verheugd’ (32%) en ‘bezorgd’ te zijn. De enquête werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Sigma Dos. 

Bezorgd over tweede coronagolf

40,2% geeft aan zich ernstig zorgen te maken en nog eens 38,7% geeft aan best wel bezorgd te zijn. In totaal is dus 79% van alle Spanjaarden er allesbehalve gerust op dat de strijd tegen het coronavirus nu is gestreden. Vrouwen maken zich meer zorgen dan de mannen met respectievelijk 46% en 33%. Opmerkelijk genoeg zijn deze percentages als het om leeftijdsgroepen gaat omgekeerd evenredig met het gezondheidsrisico dat het virus met zich meebrengt: 65+ers tonen zich minder bezorgd dan de jongere generatie Spanjaarden van onder de dertig jaar. Politieke voorkeur bleek geen veelbetekenend verschil uit te maken voor de mate van ongerustheid. 

Is Spanje voldoende voorbereid?

De mening over de mate waarin Spanje is voorbereid op een tweede coronagolf is verdeeld in twee vrijwel gelijke kampen. De groep mensen die meent dat Spanje een beetje of nog helemaal niet is voorbereid, is iets groter (49%) dan de groep die van mening is dat het land helemaal of in grote mate voorbereid (45%) is op een eventuele nieuw uitbraak. 

Hier blijkt politieke voorkeur wel een rol te spelen. Voorstanders van de oppositiepartijen uiten zich pessimistischer over de gereedheid voor een nieuwe uitbraak dan de voorstanders van de huidige regeerpartijen. Het grootste verschil blijkt daarbij te bestaan tussen PSOE- en Vox-stemmers: slechts 3% van de socialistische aanhang is het eens met de stelling dat het land onvoldoende is voorbereid, versus 28% van de extreemrechtse aanhang. Onder de conservatieve aanhang van de PP vindt 15% dat het land in onvoldoende mate is voorbereid. 

Onverantwoord gedrag is grootste zorg

De voornaamste reden die gegeven wordt voor de bezorgdheid voor een nieuwe uitbraak is ‘het gedrag van de mensen’. Liefst 75% van de ondervraagden geeft aan zich erge of behoorlijke zorgen te maken over het gedrag zoals het niet dragen van gezichtsmaskers en het niet in acht nemen van de sociale afstand. De op één na voornaamste reden voor bezorgdheid is ‘het in acht nemen van de veiligheidsmaatregelen in bars, restaurants en winkels’; 70% van de ondervraagden maakt zich daar zorgen over. Een derde belangrijke factor die bezorgdheid teweegbrengt is het ‘opengaan van de grenzen voor toeristen uit het buitenland’; 38% van de ondervraagden baart dit zeer ernstige en 28% baart dit behoorlijke zorgen.

Minder zorgen over persoonlijke situatie 

In tegenstelling tot eerder gehouden enquêtes, blijken de Spanjaarden zich nu minder zorgen te maken over de eigen gezondheid en werkgelegenheid. Voorheen gaf nog 70% aan zich zorgen over het behoud van de eigen baan te maken, nu is dat nog maar 32%. 

In de enquête is ook gevraagd naar het gedrag van de Spanjaarden tijdens de de-escalatiefases. De prioriteit in deze weken ging voor de meesten naar de eigen gezondheid en naar de relatie met familie en vrienden. 66% (waaronder meer jongeren dan ouderen en meer mannen dan vrouwen) geeft aan naar buiten te zijn geweest om te bewegen of een sport uit te oefenen. Daarna werd het huis het vaakst verlaten (58%) voor een bezoek aan familie of vrienden. 41% geeft aan sinds de aanvang van de noodtoestand medio maart geen familie of vrienden gezien te hebben. Aanhangers van de politieke partij Podemos en Ciudadanos verlieten in de de-escaltieweken het vaakst hun huis.  

Dit vind je misschien ook leuk