CSIC pleit voor spreekverbod in metro Spanje

door admin
CSIC pleit voor spreekverbod in metro Spanje

Meer en strengere maatregelen moeten er komen volgens epidemiologen en experts verbonden aan de Spaanse Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek CSIC. De verspreiding van het coronavirus via kleine deeltjes in de lucht, de aerosolen, is volgens deze experts een van de voornaamste manieren waarop coronabesmettingen plaatsvinden. Naast het houden van voldoende afstand, hygiënemaatregelen en gebruik van mondkapjes is ventilatie een van de maatregelen waar meer aandacht voor moet komen.

Niet overal ventilatie mogelijk

In veel gebouwen proberen mensen zoveel mogelijk te zorgen voor ventilatie door ramen en deuren regelmatig open te zetten. Toch is het op bepaalde plekken lastig om te zorgen voor voldoende frisse lucht, een goed voorbeeld daarvan is de metro. Het openzetten van een raam biedt hier onvoldoende frisse lucht en daarom pleiten onderzoekers van Spaanse onderzoekscentrum CSIC voor stilte in de metro.

Spreekverbod in Spaanse metro

Het is bewezen dat er bij het praten luchtdeeltjes vrijkomen uit de mond die in de lucht gaan zweven en zo bij anderen terecht kunnen komen. Wanneer iemand (onbewust) besmet is met het coronavirus kan deze persoon tientallen anderen in de metro besmetten gewoonweg door te praten. Het CSIC vertelt dan ook tijdens een interview met de Catalaanse nieuwszender RAC1 dat ‘het perfect zou zijn als er niet of maximaal heel zacht wordt gesproken in de metro. Dat zou het besmettingsrisico op deze plek drastisch laten dalen.’

Luid telefoongesprek zorgt voor 50 keer meer uitstoot van aerosolen

Het voeren van een telefoongesprek zorgt ook voor uitstoot van aerosolen. Sterker nog, het CSIC laat weten dat mensen vaak harder door de telefoon praten om het geluid van de metro of van andere reizigers te overstemmen. Dat zorgt in veel gevallen voor 50 keer zoveel uitstoot van aerosolen dan tijdens een normaal gesprek.

Spanje erkent rol van aerosolen bij coronabesmetting

Sinds 22 oktober heeft het Ministerie van Volksgezondheid van Spanje de rol van aerosolen bij coronabesmettingen erkend. Eerder hield de Spaanse regering wel rekening met deze vorm van overdracht maar de rol van besmetting via luchtdeeltjes blijkt veel belangrijker dan waar men voorheen van uitging. 

Dit vind je misschien ook leuk