Ook alleen vasthouden mobiele telefoon tijdens rijden strafbaar in Spanje

door admin
Ook alleen vasthouden mobiele telefoon tijdens rijden strafbaar in Spanje

Simpelweg het vasthouden van een mobiel tijdens het rijden wordt vanaf volgend jaar strafbaar. Tenminste, als het aan de Spaanse verkeersautoriteit DGT ligt. Zaterdag schreven verschillende Spaanse media zoals El Español en Las Provincias over dat er wordt gewerkt aan een nieuwe wetgeving die grote gevolgen heeft voor telefoongebruik in het verkeer.

Discussies over wat het ‘gebruik van mobiel’ precies inhoudt

Twee artikelen in de bestaande wet schrijven namelijk dat het gebruik van een mobiel tijdens het rijden niet is toegestaan. Deze zin leidt tot verschillende interpretaties, want wanneer gebruik je een mobiel? Ook als je handsfree een telefoongesprek voert? In principe wel maar in de praktijk leidt dit regelmatig tot lastige en vervelende discussies.

Die hebben er nu toe geleidt dat men werkt aan een nieuwe formulering in de wet met betrekking tot het vasthouden van een mobiele telefoon in de hand tijdens het rijden. Ook al gebruikt de persoon in kwestie zijn of haar mobiel niet, het rijden in de auto met een mobiel in de hand levert een boete op en voor dit delict worden tussen 3 en 6 punten van het rijbewijs afgehaald.

Nieuwe wet pas in 2021 van kracht in Spanje

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd in het Spaanse parlement. Regeringsbronnen verwachten de nieuwe wetgeving begin 2021. Eerder dit jaar liet het DGT al de gevolgen zien van het gebruik van een mobieltje achter het stuur. Volgens de laatste cijfers van het DGT vallen er jaarlijks zo’n 400 doden in Spanje doordat de telefoon wordt gebruikt tijdens het rijden.

Dit vind je misschien ook leuk