Zorgen over migranten in hotels op Canarische Eilanden

door admin
Zorgen over migranten in hotels op Canarische Eilanden

Dit voorkomt dat ze met zijn allen in tijdelijke tenten op de grond moeten slapen op de kade in de haven van bijvoorbeeld Arguineguin. En hoe is de situatie voor de duizenden migranten op de eilanden? En wat biedt de toekomst? De Spaanse krant El Confidencial schreef maandag over de huidige, steeds nijpender wordende situatie. 

Tot en met afgelopen weekend zijn er 5.500 migranten ondergebracht in 17 twee- en driesterren hotels op de Canarische eilanden waarvan de meesten op Gran Canaria. De opvang van migranten in hotels was ook een zakelijke kans voor hoteleigenaren die het water door de coronapandemie aan de lippen stond. Per migrant die zij opvangen en drie maaltijden per dag geven, krijgen zij een vergoeding van de overheid. 

Nog veel obstakels met repatriëren immigranten

Hoewel Spanje eerder een akkoord bereikte met Senegal over de repatriëring van migranten zonder papieren houden andere landen hun grenzen dicht, wordt er onderhandeld over voorwaarden en gelden er reisrestricties in verband met het coronavirus. Dit zijn de voornaamste redenen waarom migranten nog niet teruggebracht kunnen worden naar hun land van herkomst.

Twijfels en angst lokale bevolking van Canarische eilanden

De situatie leidt tot twijfels en angst bij de lokale bevolking, maar ook bij eigenaren van luxere hotelketens voor de veiligheid en de aantrekkelijkheid van de Spaanse eilanden. De lege hotels, andere hotels vol migranten en de vele migranten die rondzwerven in toeristische steden zoals in Maspalomas en Puerto Rico op Gran Canaria baart hen zorgen en zijn niet goed voor het imago van de populaire vakantie-eilanden.

Migranten goed opgevangen in Spaanse hotels

Vanwege de coronapandemie zijn toeristen nagenoeg verdwenen op de Canarische eilanden. Er zijn slechts enkele Britten die al vóór 5 november aankwamen om te overwinteren en mensen die een tweede huis hebben op een van de eilanden. Verder zijn straten gevuld met Noord-Afrikaanse mensen op slippers en met mondmasker die hun dagen doorbrengen door te wandelen en te voetballen.

Hoewel er weleens opstootjes zijn, voornamelijk omdat de situatie zo onzeker is, vertellen café- en hoteleigenaren dat de migranten heel vriendelijk zijn en echt hun best doen om te integreren en geen problemen zoeken.

Toekomstplannen Spaanse regering

Op korte termijn verwacht Spanje dat er circa 7000 migranten aankomen op de Canarische Eilanden. De prioriteit van het ministerie van Migratie is om goed te blijven zorgen voor de duizenden migranten die nu worden opgevangen op de eilanden en om met spoed de toekomstige migranten een tijdelijke plek te kunnen bieden op de Canarische eilanden tot ze kunnen worden gerepatrieerd. Naast opvang in hotels worden op de eilanden Gran Canaria, Tenerife en Fuerteventura de komende weken kampen opgezet.

Dit vind je misschien ook leuk