Opnieuw archeologisch topstuk van Iberische kunst ontdekt in Spanje

door admin
Opnieuw archeologisch topstuk van Iberische kunst ontdekt in Spanje

Het kunstwerk werd gevonden in San Sebastián de los Ballesteros en bestaat uit een leeuwin die bovenop haar prooi ligt (mogelijk een ram) en waar ze duidelijk haar tanden in zet. Het Archeologisch Museum van Córdoba doet momenteel uitgebreid onderzoek naar het gevonden kunstwerk.

Ruim voor de ontdekking van deze leeuwin zijn andere archeologische topstukken van Iberische kunst ontdekt. Deze topstukken staan al geruime tijd tentoongesteld op verschillende locaties in Spanje. De krant 20Minutos lichtte de vijf meest bijzondere uit. 

La Dama de Elche

In 1897 is, ook bij wijze van toeval en tijdens werk op het land, La Dama de Elche ontdekt. Dit gebeurde in Alcudia (Alicante). Het gaat om een prachtig onderhouden beeldhouwen buste van poreus kalksteen in de vorm van een dame. Het kunstwerk is 56 centimeter hoog, 45 centimeter breed en 37 centimeter diep. De ‘Dame’ stamt uit een periode tussen de vijfde en de vierde eeuw voor Christus. Hierdoor heeft het beeld volgens experts Fenicische en Griekse invloeden. Wat voor een functie het beeld destijds had, is niet helemaal duidelijk. Sommige onderzoekers denken dat het gerelateerd is aan de grafkunst. Volgens anderen heeft het juist te maken met religie. 

La Dama de Baza

In 1971 werd in de plaats Baza (Granada) een van de grootste ontdekkingen uit de twintigste eeuw gedaan. Tijdens opgravingen bij de Iberische begraafplaats Cerro Cepero werd een beeldhouwwerk van kalksteen uit de vierde eeuw voor Christus ontdekt. Het beeld van een vrouw die op een gevleugelde stoel zit en gekleed is met drie tunieken, heeft een totale hoogte van 130 centimeter. Door de verschillende grafelementen en -symbolen op het beeld, denken onderzoekers dat deze ’Dame’ als urn heeft gediend.

Bicha de Balazote

De Bicha de Balazote  is ontdekt in het gebied van Los Majuelos, nabij het dorp Bazalote (Albacete). Het beeld lijkt een liggend mythisch stier te zijn met een menselijk gezicht. Het is 74 centimeter hoog, 95 centimeter breed en 39 centimeter diep. Er is niet veel bekend over de ontdekking van dit kunstwerk, alleen dat het in 1910 bij het National Archeologisch Museum in Madrid is afgegeven. Waarschijnlijk was het bedoeld als beschermer en bewaarder van een graf.

León de Nueva Carteya

Deze liggende leeuw werd in 1920 ontdekt in de Cerro del Medio tussen de plaatsen Nueva Carteya en Montilla (Córdoba) en dateert uit de periode tussen de vierde en vijfde eeuw voor Christus. Ook dit bijzondere beeld is gehouwen uit kalksteen. Het beeld 114 centimeter lang, 61 centimeter hoog en 23 centimeter diep en heeft waarschijnlijk ook onderdeel uitgemaakt van een graf, mogelijk van een aristocratisch persoon.

Leona del Cerro de los Molinillos

Deze liggende leeuwin is in de jaren 40 van de vorige eeuw ontdekt, eveneens tijdens landbouwwerkzaamheden. Zij komt uit de archeologische vindplaats van de Cerro de los Molinillos bij de rivier Guadajoz in het buurtschap Albendín (Córdoba). Tot 2010 had de leeuwin een veilig onderkomen in hotel La Casa Grande in Torrejón de Ardoz (Madrid). Daarna is zij overgedragen aan het Historisch Museum van Baena (Córdoba). Ook deze kalkstenen leeuwin is waarschijnlijk gebruikt ter decoratie van een graf en stamt uit de tweede of eerste eeuw voor Christus.

Dit vind je misschien ook leuk