Canarische Eilanden laat toeristen ook toe met negatieve sneltest

door admin
Canarische Eilanden laat toeristen ook toe met negatieve sneltest

Daarmee negeert het Canarische regiobestuur dus het voorschrift van het ministerie van Volksgezondheid dat vanaf 23 november alleen buitenlandse toeristen welkom zijn met een negatieve PCR-test. Vanaf vandaag al is voor toeristen van buiten Spanje een negatieve uitslag van de snellere antigeentest officieel voldoende om de Canarische Eilanden binnen te komen. 

De president van de Canarische Eilanden beroept zich bij het besluit op zijn gedelegeerde bevoegdheid en de ervaring die is opgedaan in de afgelopen vijf weken met een pilot waarbij toeristen een negatieve uitslag moesten hebben van een PCR óf een antigeentest. Dat bleek volgens het deelbestuur voldoende, want van de 250 duizend toeristen die in de afgelopen vijf weken binnen kwamen, waren er uiteindelijk maar een paar positieve gevallen geregistreerd. 

Sneller en goedkoper

Het regiobestuur accepteert de antigeentests ook omdat deze sneller en goedkoper zijn dan de PCR-tests. “Niet alle toeristen kunnen zich de kosten van een PCR-test veroorloven. In sommige landen is de test zelf nog duurder dan de vlucht naar de Canarische Eilanden”, liet regiopresident Ángel Víctor Torres in een persconferentie weten. 

Sneltest voldoende

De Europese Commissie heeft in oktober het gebruik van de covid-sneltests geadviseerd voor alle lidstaten om het personenverkeer tussen de verschillende staten mogelijk te maken. Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDCD) gaan zelfs nog een stap verder en adviseerden woensdag de tests en quarantaines niet meer verplicht te stellen voor reizigers die naar een gebied reizen met een vergelijkbare epidemiologische situatie. 

PCR-test verplicht door ministerie van Volksgezondheid

Toch houdt de Spaanse regering vast aan de verplichting van een negatief PCR-resultaat om het land in te komen. Wel zijn er woensdag uitzonderingssituaties toegevoegd. Zo is het voor kinderen onder de zes jaar niet meer verplicht een negatieve PCR-test te kunnen overleggen. Het regiobestuur van de Canarische Eilanden heeft laten weten open te blijven communiceren met het ministerie van Volksgezondheid om de regionale norm zo veel mogelijk af te blijven stemmen op de nationale. 

Dit vind je misschien ook leuk