Coronavaccin van Moderna aangekomen in Spanje

door admin
Coronavaccin van Moderna aangekomen in Spanje

Dinsdagochtend rond 8.00 uur kwam de vrachtwagen met de eerste batch van het Moderna-vaccin uit België aan in Spanje. Concreet gaat het om 35.700 doses die woensdag en donderdag onder de autonome regio’s in Spanje worden verdeeld. Binnen zes weken ontvangt Spanje nog drie zendingen waardoor het totaal oploopt tot 600.000 doses.

Spanje ontvangt komende weken 600.000 vaccins

Minister Illa van Volksgezondheid meldde dat Spanje de komende zes weken in totaal 600.000 doses vaccins zal ontvangen van Moderna. De vaccins van Moderna worden opgeslagen in een opslagpunt van het Ministerie van Volksgezondheid dat zich in het midden van Spanje bevindt. Dit aantal komt bovenop de batch van 350.000 doses van Pfizer/BioNTech die wekelijks op maandag in Spanje aankomt en wordt verdeeld.

Derde fabrikant coronavaccin vraagt goedkeuring EMA

De aankomst van de eerste doses Moderna-vaccins valt op dezelfde dag als bekend werd gemaakt dat een derde aanbieder heeft gevraagd om zijn vaccin goed te keuren voor de Europese Unie. Farmaceut AstraZeneca maakte dinsdag bekend dat zijn vaccin klaar is om op de markt gebracht te worden en vroeg hiervoor toestemming aan het Europese Geneesmiddelenbureau EMA. De Spaanse krant El País schreef dinsdag dat het EMA hier op 29 januari over zal gaan beslissen.

Nauwelijks vertraging transport coronavaccin door storm Filomena

Afgelopen weekend werd bekend dat Spanje de Guardia Civil had ingezet om de bevoorrading van coronavaccins veilig te stellen in verband met storm Filomena. Met een lichte vertraging in Madrid, was het toch gelukt om de wekelijkse batch van de Pfizer/BioNTech-vaccins op maandag te leveren aan elke Spaanse regio.

Status vaccinatiecampagne in Spanje

Op dit moment hebben de autonome regio’s in Spanje gemiddeld bijna 40 procent van de ontvangen vaccins toegediend bij de eerste doelgroep. Nog altijd zijn er grote verschillen tussen de Spaanse regio’s. Murcia loopt in Spanje behoorlijk voorop de rest van de regio’s waar 81 procent van de ontvangen doses zijn toegediend.

Dit vind je misschien ook leuk