Spanje vraag EU om multidisciplinaire steun voor migratiecrisis

door admin
Spanje vraag EU om multidisciplinaire steun voor migratiecrisis

De druk die de migrantencrisis op de Canarische Eilanden legt is inmiddels zo hoog opgelopen dat de Spaanse regering de noodklok luidt en van de EU eist dat er snel middelen beschikbaar komen om de migrantenstroom uit de Afrikaanse landen tegen te houden. 

Nu de zoveelste migrantencrisis in Spanje uit de hand loopt zijn de xenofobische berichten op de sociale media niet meer te stoppen. Het lukt de autoriteiten niet meer om de situatie op de Canarische Eilanden onder controle te houden. De Spaanse overheid heeft met de brief dringend om hulp gevraagd aan de hoge vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Josep Borell, commissaris ondervoorzitter van de EU Margaritis Shinas en aan nog drie andere eurocommissarissen. 

Migratiefonds uit 2015 is uitgeput

In een acht pagina’s tellend document uiten de Spaanse ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Migratie hun grote zorgen over situatie in de landen van herkomst van de migranten en hun doorreis naar Europa. In het document wordt uiteengezet dat de fondsen die zijn vrijgemaakt na de migratietop in Valletta in 2015 dit jaar zijn uitgeput. Tijdens deze top kwamen Europese en Afrikaanse leiders bijeen om de samenwerking te versterken en de migratieproblematiek te bespreken. In 2015 werd een fonds van 5 miljard euro beschikbaar gesteld om de migratie vanuit Afrikaanse landen tegen te gaan. 

Spanje wil nu opnieuw financiering voor een multidisciplinaire strategie om de migratie vanuit Afrika aan te pakken. Daarbij is ook om versterking gevraagd van de beveiligingscapaciteit in de landen van herkomst, economische diplomatie en bilaterale relaties. Dat blijkt uit documenten waar de krant El País toegang toe had. 

Hervorming EU-asielstelsel

Uiteindelijk wil Spanje het aantal Afrikaanse migranten zonder papieren dat naar de Canarische Eilanden komt omlaag brengen, maar de Spaanse regering is er ook op uit een flinke vinger in de pap hebben bij de op handen zijnde hervorming van het EU-asielstelsel. Het debat over deze hervorming zal in de komende maanden plaatsvinden. De eis van Spanje is duidelijk: naast een nieuwe integrale strategie moet er geld op tafel komen om het migratieprobleem op te lossen. Daarbij eist Spanje dat de EU meer aandacht besteedt aan de onderlinge relatie van de gezamenlijke lidstaten met de Afrikaanse landen.  

EU-fonds voor migratiebeleid zo snel mogelijk vrijmaken

Minister González Laya hoopt dat landen als Portugal, Italië, Frankrijk en Duitsland achter het document zullen staan dat naar de Europese Commissie is gestuurd. Het Europese budget voor de periode 2021-2027 dat bestemd is voor internationale samenwerking bedraagt 86 miljard euro. 10 procent daarvan is gereserveerd voor migratiebeleid. In de brief heeft Spanje gevraagd dit bedrag zo snel mogelijk vrij te maken en heeft zich bereid getoond dit migratiefonds aan te vullen. 

Spanje EU-land met grootste migrantenstroom

In 2018 bereikten een recordaantal van 57.500 migranten zonder papieren Spaans grondgebied, waarmee Spanje het EU-land werd met de grootste migrantenstroom. Het EU-migratiefonds werd toen gebruikt om Rabat de kustcontroles te laten versterken. Het aantal migrantenboten halveerde in 2019, maar nam vorig jaar via de Atlantische Oceaanroute opnieuw weer fors toe.  

Spanje onderhoudt een nauwe relatie met Mauritanië, Senegal en Gambia waar miljoenen naartoe gaan voor de versterking van de nationale beveiligingsdiensten en humanitaire hulp. Daar kwam in 2019 Marokko bij, waar nog eens een fonds van 32 miljoen euro naartoe ging om de illegale migrantenstroom via de Straat van Gibraltar tegen te gaan. 

Dit vind je misschien ook leuk