Wereldleiders werken samen aan routekaart tegen klimaatverandering

door admin
Wereldleiders werken samen aan routekaart tegen klimaatverandering

Op 25 januari opende premier Rutte samen met minister Cora van Nieuwenhuizen vanuit Nederland op digitale wijze de Climate Adaptation Summit (CAS). Het betreft de eerste wereldtop over klimaatadaptatie waaraan vele wereldleiders, vertegenwoordigers van NGO’s en wetenschappers aan deelnemen. De Spaanse nieuwssite Ecoavant.com schrijft dat premier Rutte liet weten dat de huidige inzet en maatregelen onvoldoende opbrengen voor de klimaatverandering.

Wereldwijde actie voor klimaatadaptatie

De top moet leiden tot een wereldwijd actieplan om vooral armere landen te helpen zich te wapenen tegen de gevolgen van de opwarming, zoals extreem weer, overstromingen, langdurige droogte en stijging van de zeespiegel. Rutte meldt dat onderzoek uitwijst dat een investering van 1,8 biljoen dollar in adaptatie de komende tien jaar uiteindelijk meer dan 7 biljoen kan opleveren.

De Nederlandse premier dringt aan op meer actie, meer investeringen en meer samenwerking voor een veerkrachtige toekomst in 2030 en wil samen met andere landen gezamenlijke strategieën bespreken. De wereldleiders zijn het eens over het feit dat rijkere landen meer moeten investeren om de meest kwetsbare landen bij hun adaptatie te beschermen en te helpen.

Bijna half miljoen sterfgevallen door extreem weer

De huidige VN-voorzitter Guterres herinnerde alle aanwezigen eraan dat er zich in de afgelopen jaren zo’n 11.000 natuurrampen hebben voorgedaan die aan meer dan 450.000 mensen het leven hebben gekost. De VN benadrukt dat de wereldleiders de verantwoordelijkheid hebben om de wereld te veranderen en dat landen zich meer moeten inzetten om de noodsituatie aangaande het klimaat te veranderen.

Amerika weer terug bij klimaatoverleg

Amerika werd tijdens de top verwelkomd en werd door de voormalig secretaris van de VN, Ban Ki Moon, gefeliciteerd met het opnieuw aansluiten bij het Akkoord van Parijs. Klimaatgezant John Kerry verontschuldigde zich voor de jaren van afwezigheid en was ‘trots en blij’ om weer terug te zijn. Een van de topprioriteiten voor de komende jaren van president Biden is de klimaatverandering.

Spanje staat achter strategische aanpassingen klimaat

De Spaanse minister van Ecologische Overgang en Demografische Uitdaging, Teresa Ribera, liet weten dat Spanje volledig achter de samenwerking staat. Volgens Ribera zijn deze acties van essentieel belang om de ernstige gevolgen voor mens, economie en planeet te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk