Olijfolie krijgt van Spanje geen voedselstoplicht aanduiding meer

door admin
Olijfolie krijgt van Spanje geen voedselstoplicht aanduiding meer

De Spaanse Minister van Consumptie, Alberto Garzón, bereikte hierover een principeakkoord met de olijfproducenten. Deze protesteerden tegen het label C, omdat het de consumptie van het in de basis gezonde product zou ontmoedigen. In een spoedberaad met de minister, dat enkele dagen geleden plaatsvond, beklaagden vertegenwoordigers uit de olijfoliebranche zich dat Nutriscore geen recht doet aan de gezondheidsvoordelen van olijfolie. 

Verkeerslicht

Het Europees systeem voor de etikettering van levensmiddelen Nutriscore geeft de consument heel makkelijk inzicht in de voedingskwaliteit -de voedingswaarde en gebruikte ingrediënten- van een product. Daarbij worden de kleuren van een verkeerslicht en de scores A tot en met E gebruikt. Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur. Score E is voor producten met de minst gezonde samenstelling en heeft een rode kleur. 

Extra olijfolie van de eerste persing is ingedeeld in categorie C en krijgt de kleur geel. Dat betekent dat de consument voor het product wordt gewaarschuwd. 

Vrijstelling

Het Ministerie van Consumptie heeft bevestigd dat het wil dat olijfolie vrijstelling krijgt voor het gebruik van het label. ‘Om dit besluit te bekrachtigen moet het eerst nog langs de betrokken commissies van Nutriscore, maar de besprekingen zijn al in een vergevorderd stadium en er is begrip voor het standpunt van het Ministerie van Consumptie,’ bevestigen bronnen bij het ministerie. Dat Spanje deze uitsluiting van olijfolie al formeel aan de orde heeft gesteld bij Nutriscore, is positief ontvangen door de andere landen.

Eerst vrijwillige periode

Het ministerie wijst er ook op, dat het feit dat Spanje het Nutriscore-systeem invoert, niet automatisch betekent dat het meteen voor alle producten verplicht is het etiket op de verpakking te vermelden. Met de distributiesector is overeengekomen dat er eerst sprake is van een periode waarinhet label ‘vrijwillig’ gevoerd wordt. In de toekomst wordt het gebruik van het etiket waarschijnlijk wel verplicht. Juist daarom is het nu zo belangrijk om de procedures voor de vrijstelling voor olijfolie te versnellen, om toekomstige negatieve gevolgen voor de Spaanse industrie te voorkomen. 

Over de grens

Garzón wil dat de vrijstelling voor olijfolie ook geldt voor andere landen. Bronnen melden dat ‘Nutriscore al wordt toegepast in andere landen, bijvoorbeeld in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Het is dan ook noodzaak om de betrokken comités, vertegenwoordigd door overheid en wetenschap, te overtuigen dat alle landen die werken met Nutriscore olijfolie vrijstellen van de waarschuwing voor de gezondheid.

Dit vind je misschien ook leuk