Veel onvervulde vacatures in Spanje ondanks hoge werkloosheid en crisis

door admin
Veel onvervulde vacatures in Spanje ondanks hoge werkloosheid en crisis

Waarom hebben Spaanse bedrijven zoveel moeite om de juiste kandidaat te vinden? En – wellicht ook interessant om te weten – welke functies lijken de laatste tijd onvervuld te blijven in Spanje?

Te weinig professionals of te grote concurrentie

Het probleem ligt zeker niet bij het gebrek aan talent in Spanje. Er zijn meerdere oorzaken die de situatie verklaren. Zo is er sprake van een tekort aan gekwalificeerde professionals in specifieke vakgebieden. Soms zijn er wel zeer gespecialiseerde kandidaten maar biedt het bedrijf onvoldoende salaris om de kandidaat binnen te halen.

Grote verschillen per regio

Er bestaan grote verschillen in het gebrek aan geschikte kandidaten per autonome regio. Zo is er een tekort aan IT-professionals in de regio’s Andalusië, Asturië, de Canarische Eilanden, Catalonië, Extremadura, Galicië, Navarra, Baskenland en Murcia. In Andalusië, Aragon, de Balearen, de Canarische Eilanden, Castilië en Leon, Extremadura, Navarra, Baskenland en Murcia is er onvoldoende medisch personeel te vinden. Taalprofessionals zijn erg gewild in Catalonië, op de Balearen en in Murcia. In Andalusië, Aragon, Castilië en Leon, Valencia, Extremadura, Galicië en La Rioja is er weer meer behoefte aan onderhoudstechnici.

Niet blindstaren op universitaire opleiding

Naast deze vakgebieden is er vooral een tekort aan mensen met een afgeronde beroepsopleiding, ongeacht het feit of het om een middelbare of hogere beroepsopleiding gaat. Bijna 39 procent van de vacatures in Spanje vereist een afgeronde beroepsopleiding. Hetzelfde geldt voor de vraag naar universitair geschoolde mensen. Hoewel de vraag naar industrieel ingenieurs, informatici en laboratoriumtechnici hoog blijft, zijn juist onderhoudsmonteurs, elektromechanici, administratie- en callcentermedewerkers, chauffeurs, koks en keukenpersoneel erg gewild in Spanje.

Adecco: ‘Spanje heeft juist beroepsgeschoolde mensen nodig’

Directeur van Adecco adviseert degenen die nu een studie moeten kiezen, of mensen die werkloos zijn geworden en zich opnieuw willen oriënteren, om een opleiding af te ronden. Deze mensen zouden zich volgens Adecco vooral niet blind moeten staren op een universitaire opleiding aangezien er minstens – en soms zelfs meer – vraag is naar mensen met een afgeronde beroepsopleiding.

Bedrijven en overheidsinstanties zouden meer moeten investeren in kwalitatief hoogwaardige werkgelegenheid. Dit door partnerschappen aan te gaan voor omscholing, door mensen meer zekerheid te bieden en door eerlijke lonen te bieden die zijn afgestemd op de functie.

Dit vind je misschien ook leuk