Onderzoek: Spanjaard genereert minder afval dan gemiddelde Europeaan

door admin
Onderzoek: Spanjaard genereert minder afval dan gemiddelde Europeaan

Hierin wordt ook geconcludeerd dat in Spanje slechts 60 kilo afval per hoofd van de bevolking wordt teruggewonnen door verbranding. Dit is veel lager (54%) dan het Europese gemiddelde dat oploopt tot 133 kilo per persoon.

Andere conclusies zijn dat traditionele bedrijven 60% minder afval produceren dan supermarkten. Daarbij neemt 66% van de klanten in restaurants hun restjes mee naar huis omdat 87% van hen afval als ‘een echt probleem’ beschouwt.

“Het meeste afval wordt gegenereerd tijdens de distributie- en consumptiefase”, staat in het rapport. Een van de co-auteurs van het onderzoek en professor aan de EAE Business School in Madrid, Emilio Sánchez de Rojas, benadrukt dat de studie de ‘behoefte’ en het ‘potentieel’ van Spanje om de hoeveelheid geproduceerd afval te blijven verminderen aantoont. Met name om het afvalbeheer te verbeteren.

Sánchez de Rojas zegt: ‘Een van de voordelen van het probleem van voedselverspilling is dat het relatief eenvoudig aan te pakken is. We kunnen namelijk allemaal kiezen voor een meer verantwoorde consumptie en zo bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen’.

Wat betreft het lagere volume afval van traditionele winkels in vergelijking met supermarkten, geeft het onderzoek aan dat het afvalpercentage – het verschil tussen het totaal van weggegooid voedsel en dat van gekocht voedsel – 4,7 procent is, een tiende meer dan een jaar geleden.

De producten met de meeste verspilling zijn fruit (30,8%), groenten (13,5%) en zuivel (12,6%). Twee soorten voedsel blijken vaker in de prullenbak terecht te komen. De eerste zijn fruit en groenten, bijvoorbeeld een misvormde wortel of een te kleine appel. Ten tweede gaat het om ingeblikte producten, granen, zuivelproducten en bederfelijke waar waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is en dat daarom moet worden weggegooid.

Bewustwording en rationele consumptie

De onderzoekers vinden dat het beleid ten aanzien van de etikettering moet worden herzien om verwarring over houdbaarheidsdata te voorkomen. Een andere essentiële stap om voedselverspilling te voorkomen zou moeten zijn dat mensen zich bewuster worden van een rationele consumptie thuis. Een beter voorraadbeheer kan veel verspilling voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in de horecasector meer voedselverspilling voorkomt. 70% van de restauranthouders gaf toe dat klanten het meeste afval produceren doordat ze niet hun bord leeg eten of glas leeg drinken. 9% gaf aan dat het grootste deel van hun afval werd gegenereerd in niet-opgeslagen en ongebruik voedsel, gevolgd door 4% dat verloren gaat tijdens de bereiding van gerechten.

Een deel van de restauranthouders gaf aan dat werknemers altijd etensrestjes kunnen meenemen, of dat deze worden gebruikt voor eten voor de medewerkers. Of ze maken er kleine tapas van voor klanten die een drankje bestellen.

Dit vind je misschien ook leuk