Vox wil 8 maart uitroepen tot Nationale Dag van Covid-19-slachtoffers

door admin
Vox wil 8 maart uitroepen tot Nationale Dag van Covid-19-slachtoffers

De keuze voor deze dag is geen toeval; volgens Vox heeft de regering de deelname aan feministische demonstraties op 8 maart (8M) aangemoedigd om haar ideologische agenda te vullen en daarmee de gezondheid van de Spanjaarden op het spel gezet. Het voorstel werd maandag bekendgemaakt door woordvoerder van het politiek actiecomité Jorge Buxadé en zal door Vox worden voorgelegd aan het Congres, de Senaat en alle instellingen waarin zij vertegenwoordigd is.

Alle slachtoffers

Vox is van mening dat de Spanjaarden verplicht zijn om alle slachtoffers van het coronavirus te eren en vindt 8 maart een goede datum om dat te doen. Behalve de overledenen worden ook hun familieleden, alle mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, degenen die niet kunnen werken en zelfs de kinderen die ‘maanden niet naar school konden’ en de gezinnen die hun leven hebben moeten omgooien, herdacht.

Morele plicht

‘Wij hebben een morele plicht, een plicht van dankbaarheid jegens de Spanjaarden om 8 maart te herdenken als nationale dag van de slachtoffers van het coronavirus,’ benadrukt Buxadé en vervolgt: ‘wij sluiten ons aan bij de gevoelens van de Spanjaarden om 8 maart te respecteren en stil te staan bij de slachtoffers van het coronavirus, met het argument dat de regering een jaar geleden al ‘volledig op de hoogte’ was van het gevaar van het virus, maar toch besloot om geen actie te ondernemen.’

Hiermee benadrukt Buxadé dat het voorstel aansluit bij het algemene gevoel van de bevolking dat op 8 maart 2020 ‘deelname aan feministische marsen met louter een ideologisch doel door de regering werd toegestaan en aangemoedigd. De maanden die volgden besloot de regering, die ondanks dat zij volledig op de hoogte was van wat er aan de hand was, besloot de grenzen niet te sluiten, geen extra materialen voor de gezondheidszorg aan te schaffen, het Spaanse gezondheidsstelsel niet in te krimpen en de strijdkrachten en de staatsveiligheidstroepen niet in te zetten.’

Onderzoek naar Sánchez                                                              

 Op 25 maart is, naar aanleiding van een aangifte van een particulier tegen premier Sánchez en tegen alle afgevaardigden van de regering van de verschillende autonome gemeenschappen, en van Ceuta en Melilla een onderzoek gestart. De reden van de aangifte is dat zij massabetogingen op 8 maart niet hebben verboden. Maanden later is de zaak door het Provinciaal Gerechtshof gesloten.

 

Spaanse aangelegenheid

Het onderzoek verzekert dat de regering ‘zich bewust was van het gevaar’ van 8M en dat ‘de slachting eraan zat te komen’. Vox heeft de vertraging aan de kaak gesteld die het Constitutionele Hof heeft opgelopen bij de behandeling van het beroep dat de partij heeft ingediend tegen de alarmtoestanden. Ook heeft de partij de leden van het Constitutionele Hof verzocht ‘blijk te geven van professionele waardigheid’ en aan te geven of de regering correct heeft gehandeld.

‘Nog nooit is een staat van alarm, die rechten en vrijheden inperkt, aan de orde gesteld. Wij werden allemaal thuis opgesloten, de Spanjaarden hebben het recht te weten of een regering dit mag doen’, volgens Buxadé.

De mogelijkheid om een beroep te doen op de Europese instanties indien het Constitutionele Hof blijft zwijgen, sluit hij uit. ‘Problemen van de Spanjaarden moeten worden opgelost door de Spanjaarden’, concludeert hij.

Dit vind je misschien ook leuk