Nieuwe episode van kou en sneeuw voor Spanje?

door admin
Nieuwe episode van kou en sneeuw voor Spanje?

De maand maart heeft meestal een variabel karakter en de temperatuur kan in korte tijd dan ook radicaal veranderen. Voorspellingen suggereren dat een van deze veranderingen in de meteorologische situatie, een klassieke “marzada”, na dit weekend plaats kan vinden.

José Antonio Maldonado, expert bij Meteored, definieert dit woord, dat in geen enkel woordenboek voorkomt, als de plotselinge temperatuurveranderingen die gewoon zijn voor de maand maart en waarnaar in veel spreekwoorden en gezegdes wordt verwezen (en die klinken vanzelfsprekend beter in hun oorspronkelijke taal dan in de vertaling: “Maart, marsen: koude lucht en hagelbuien” (Marzo, marzadas: aire frío y granizadas); “Maart, scorer, het regent ’s middags en’ s morgens is het zonnig” (Marzo, marceador, llueve por la tarde y por la mañana hace sol); “Maart, erger dan zijn vader februari.” (Marzo marcero, peor que su padre febrero). Wij kunnen er dan het Nederlandse ‘maart roert zijn staart’ aan toevoegen of ‘Als maart geeft april weer, geeft april maarts weer’ en ‘een droge maart, is een zomer te paard’.

Volgens Maldonado moeten we nog even wachten om te zien of de ijskoude luchtmassa vanaf grote hoogte en vanuit het Europese continent echt naar Spanje trekt. Op het moment zijn de maximum temperaturen rond de 20ºC in de mediterrane regio’s en in de rest van het zuiden van het schiereiland en niet zo hoog, maar relatief mild, in een groot deel van de noordelijke helft van het land.

“In het weekend is er nachtvorst in de hogere bergketens en in verschillende delen van het binnenland. Zonnige dagen worden in alle regio’s afgewisseld met meer wisselvallige dagen vanwege het passeren van een front waaruit – niet al te veel – regen zal vallen in de noordelijke helft, voornamelijk in Cantabrië.

Een koude vaderdag

In de daaropvolgende week, voorafgaand aan de komst van de lente en samenvallend met het lange weekend van de Día de San José kan een aanzienlijke uitbarsting van koude lucht het land treffen. Met name vanaf donderdag de 18de. 

Door de duidelijke golving van de polaire luchtstroom verschijnt er een intense anticycloon op de Britse eilanden, terwijl een storm zal ontstaan ​​in het oostelijke deel van Europa. Deze situatie zal, op de 16e en 17e, een noordelijke windcorridor tot gevolg hebben, waarbij een koude luchtmassa die in Centraal-Europa aanwezig is naar het Iberisch schiereiland wordt geleid.

Volgens Francisco Martín, meteoroloog bij Meteored kunnen zowel neerslag als wind op het schiereiland en de Balearen worden beïnvloed door twee secundaire lagedrukcentra die de komende week van cruciaal belang zijn. 

Een van deze stormen in in de Golf van Genua (Italië), zal de mate van neerslag in het noordoosten van het schiereiland en de Balearen bepalen. De andere kan noodweer veroorzaken in de rest van de mediterrane oostkust waar ook de sneeuwgrens zal zakken.

Heftige sneeuw zoals in januari? 

Na de grote storm Filomena îs het de vraag of dit niveau van noodweer opnieuw kan worden bereikt. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het weer zo hard en veel zal gaan sneeuwen. Martín geeft enkele aanwijzingen voor meer begrip waarom dit fenomeen zich niet zal herhalen. De binnenkomst van koude lucht die volgende week wordt verwacht, gaat niet gepaard met subtropische luchtvochtigheid zoals bij de storm Filomena. Komende week is er alleen een koude luchtgang die op sommige punten sneeuw kan veroorzaken, evenals in sommige noord- en zuidoostelijke kustgebieden. 

Dit vind je misschien ook leuk