Dit zijn de geavanceerde technieken van inbrekers in Spanje deze zomer

door admin
Dit zijn de geavanceerde technieken van inbrekers in Spanje deze zomer

Het opheffen van de mobiliteitsbeperkingen brengt met zich mee dat inbrekers weer vaker hun kans schoon zien. En het is algemeen bekend dat de zomer voor inbrekers de beste tijd is om toe te slaan; ze maken misbruik van het feit dat mensen op vakantie gaan.  

Nieuwe technieken

Inbrekers kunnen op verschillende manieren sloten open krijgen. Ze maken hierbij niet alleen gebruik van eeuwenoude technieken als lockpicking maar ook van moderne manieren. De technieken die zij gebruiken veranderen elk jaar, dit jaar zijn ‘impressioning’ en ‘bumping’ populair.

‘Impressioning’

De meest gebruikte techniek was altijd het openbreken van sloten. Maar nu zijn inbrekers vaak veel verfijnder bezig. ‘Impressioning’ is een techniek die geen sporen nalaat, die stil en onzichtbaar is. Volgens nieuwswebsite Huffpost ‘steken inbrekers een metalen folie in het slot om daarmee een mal te maken en vervolgens een ongeoorloofde kopie van de toegangssleutel te kunnen maken’. Deze methode kost tijd en geduld; door steeds weer te proberen en verder te vijlen ontstaat uiteindelijk een passende sleutel. De methode werkt op vrijwel alle cilinders, maar hoe meer sterren je cilinder heeft, hoe moeilijker het met impressioning te openen is en hoe langer het duurt.  

‘Bumping’

Bij de tweede nieuwe techniek, ‘bumping’, gaan inbrekers iets minder discreet te werk. Bij deze methode steken de inbrekers een klopsleutel in het slot terwijl zij er met een hamer op slaan om de zuigers van de deur te doen springen, waarna de sleutel draait en de deur zonder problemen opengaat. Volgens de Spaanse politie wordt de ‘bumping’-techniek meer en meer gebruikt door criminele bendes; in Madrid is een bende ontmanteld die in deze techniek was gespecialiseerd.

Do’s en don’ts

In deze tijd van het jaar is de boodschap van de autoriteiten altijd dezelfde: geef geen aanwijzingen dat je op vakantie bent. Geef inbrekers geen hints via sociale media, die voor inbrekers een goede bron van informatie zijn. We posten onbewust een foto en beseffen niet dat dit erg duur kan uitvallen, omdat er zich onder onze volgers misschien een gewaagde dief bevindt die ons van veraf in de gaten houdt. Vraag iemand van de familie of een buur om af en toe eens binnen te kijken of alles nog in orde is.

Dit vind je misschien ook leuk