Spanje activeert kolencentrale gedwongen door energiecrisis en kougolf

door admin
Spanje activeert kolencentrale gedwongen door energiecrisis en kougolf

De kolencentrale werd op maandagochtend, zoals gepland met een van de vier groepen generatoren, opnieuw geactiveerd in de context van de hausse in elektriciteitsprijzen en de verwachte temperatuurdalingen voor deze week. Hierdoor zal het energieverbruik stijgen.

De fabriek, die sinds eind 2019 gesloten is, zal in ieder geval tot aanstaande vrijdag operationeel zijn, aangezien de werking van de fabriek wekelijks wordt gepland. Om te kunnen opereren beschikt het elektriciteitsbedrijf over 140.000 ton steenkool. Een deel daarvan ligt op het complex van de centrale en een ander deel ligt in de buitenhaven van Ferol en zal gedurende deze dagen over de weg worden getransporteerd.

Verandert niets aan streven om kolencentrales te sluiten

De directeur van de centrale, Ignacio Sáinz, gaf aan dat het “een uitzonderlijke start” is en “deze is te wijten aan de unieke marktomstandigheden die we momenteel ervaren en dat verandert niets aan de toewijding van Endesa om de kolencentrales te sluiten”.

Ten overvloede voegde hij daaraan toe dat “de administratieve goedkeuringsprocedure voor sluiting wordt gehandhaafd en dit alles binnen de doelstellingen van het bedrijf tot decarbonisatieb en vanwege het gebrek aan concurrentievermogen van de centrale in de afgelopen jaren.”

Ongeveer 174 werknemers

Momenteel is het een van de groepen die in bedrijf is. Sáinz legde uit dat “van de vier generatorsets, in totaal 1.400 megawatt, slechts twee in staat zouden zijn om aan de huidige wettelijke emissielimieten te voldoen.” Bovendien wordt de exploitatie van de kolencentrale uitgevoerd door “ongeveer 70 personeelsleden en een vergelijkbaar aantal medewerkers van externe bedrijven”, voegde hij toe. 

Dit vind je misschien ook leuk