Bij coronacijfers splitst Spanje nu gevaccineerden van niet-gevaccineerden

door admin
Bij coronacijfers splitst Spanje nu gevaccineerden van niet-gevaccineerden

Dit heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid, Silvia Calzón, dinsdag aangekondigd tijdens een persconferentie waar ook minister Darias van Volksgezondheid sprak. Calzón meldde ook dat de 14-daagse incidentie met 7 punten is gestegen tot 139 gevallen per 100.000. 

De staatssecretaris legde uit dat er na twaalf weken van daling – de langste periode van daling sinds het uitbreken van de pandemie – een “lichte stijging” is geweest, vooral onder kinderen onder de 12 jaar, gevolgd door de groep van hun ouders, in de leeftijdscategorie tussen 40 en 49 jaar. 

Kernmerkend voor de situatie van de afgelopen weken is dat de reflectie in ziekenhuisopnames niet hetzelfde is als in voorgaande weken, met een ernstigheid die vergelijkbaar is, maar in lagere aantallen. Dit vertaalt zich in een lagere zorglast: 2,4% ziekenhuisopname en 5,97% in de IC. Volgens Calzón heeft deze andere relatie tussen de incidentie en de ernst en zorgdruk en in sterfte “veel te maken met vaccinatie en de bereikte dekking.”

Vaccinatie aanmoedigen

“We moeten blijven waarderen” en de bevolking informeren om vaccinatie aan te moedigen bij die burgers die dat nog niet hebben gedaan, vandaar het initiatief om elke week, op donderdag, de incidentie bij gevaccineerde groepen te melden in tegenstelling tot de niet-gevaccineerde, omdat het essentieel is om het effect van de inenting te tonen”, aldus de staatssecretaris.

Voor niet-gevaccineerde mensen is het risico op ziekenhuisopname “18 keer groter en het risico om aan deze ziekte te overlijden is 25 keer groter”, voegde de staatssecretaris eraan toe. Ze voegde toe dat bijvoorbeeld in de leeftijdsgroep tussen 60 en 69 jaar de incidentie onder niet-gevaccineerden stijgt tot 181,5.

Wat betreft ziekenhuisopnames, in de groep van 30 tot 50 jaar zou het risico op opname 10 keer lager zijn na volledige vaccinatie en het sterftecijfer van de groep van 60 tot 79 jaar die gevaccineerd was 0,1% en 25 keer hoger bij niet-gevaccineerde mensen.

Dit vind je misschien ook leuk