Dit zijn de Spaanse provincies met de goedkoopste en duurste huurwoningen

door admin
Dit zijn de Spaanse provincies met de goedkoopste en duurste huurwoningen

Een negatief rapport van de algemene raad voor de rechterlijke macht – die juridische mazen in de nieuwe wet ziet – vertraagt de invoering van de nieuwe wet.  

Nog altijd heeft Spanje een lager huurpercentage dan gemiddeld in de Europese Unie. Het percentage bedraagt er 24%, in Europa is dat 30%. De laatste twintig jaar is het aantal huurwoningen in Spanje wel toegenomen: volgens een onderzoek van het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) is dit percentage sinds 2004 gestegen van bijna 14% tot 18%. 

Huurindex moet verschillen verklaren

De gemiddelde huurprijs in Spanje bedraagt 674 euro per maand en er zijn plannen om een huursubsidie van 250 euro per maand voor jongeren (el bono joven) in te voeren. Naar verwachting wordt dit voorstel in de komende dagen goedgekeurd.

De huurprijzen in Spanje zijn niet uniform; er zijn grote contrasten. De huurprijs van een huis in Madrid is niet te vergelijken met die van een huis in Lugo. Om de grote verschillen beter te begrijpen, heeft het ministerie van Verkeer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda een huurindex voor woningen ontwikkeld, gebaseerd op de belastingaangiften van 2018. 

De goedkoopste provincies

De goedkoopste provincie is Castellón met een gemiddelde huurprijs prijs van 360 euro per maand. Ook Lugo, met 363 euro, Ciudad Real met 367 en Ávila en Zamora, beide met 380 euro, kennen relatief lage gemiddelde huurprijzen.   

De hoogste huren

In de regio Madrid en de provincie Gipuzkoa zijn de huurprijzen per vierkante meter het hoogst. In de regio Madrid ligt het gemiddelde op 780 euro per maand, tegen 730 euro in de Baskische provincie. Daarna komt Barcelona met 694 euro per maand, gevolgd door Biskaje met 652 en de Balearen met 624 euro.

Wat zijn de duurste steden? 

Dezelfde index van het ministerie van Verkeer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda toont ook de gemiddelde huurprijs in steden met meer dan 100.000 inwoners. Uit de index blijkt dat zes steden in de Gemeenschap Madrid in de top honderd van de duurste steden om te huren staan. Dit zijn: Madrid, Alcobendas, Alcorcón, Torrejón de Ardoz, Móstoles en Alcalá de Henares. De Spaanse hoofdstad staat aan kop, met een gemiddelde prijs van 848 euro per maand tegenover 803 euro per maand in Barcelona, de op een na duurste stad in Spanje. 

Leestip: de nieuwe huisvestingswet in Spanje moet huren goedkoper maken.

Dit vind je misschien ook leuk