Aantal gekraakte woningen in Spanje met 18 procent toegenomen

door admin
Aantal gekraakte woningen in Spanje met 18 procent toegenomen

Dit blijkt uit gegevens verstrekt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het cijfer van Catalonië verviervoudigt dat van de Gemeenschap van Madrid (1.282 gevallen) en bijna driemaal dat van Andalusië (1.994 gevallen).

Opwaartse trend van kraken

De officiële statistieken, gemeld door Europa Press, bevestigen de opwaartse trend van dit fenomeen in het afgelopen jaar. De trend viel samen met de instructies van de procureur-generaal en het ministerie van Binnenlandse Zaken van september 2020 om inbraak en kraken aan te pakken.

Lees ook: Krakers uitzetten wordt gemakkelijker in Spanje

De cijfers hierover worden bijgehouden sinds 2015, toen er in Spanje 10.376 illegale huisbezettingen waren, waarvan 3.950 in Catalonië. Dat was 38 procent van het totaal, vier punten minder dan nu. 

Lees ook: Krakers in Spanje gaan steeds professioneler te werk

In 2020, het laatste jaar met definitieve cijfers, telde deze regio 6.647 gevallen, een stijging van 68% in vijf jaar. In 2015 had Madrid in totaal 1.630 illegale bezettingen van woningen. Dat was een daling van 18 procent ten opzichte van 2020. In Andalusië werden 2.060 woningen gekraakt (+15,5%). In heel Spanje steeg het aantal zaken in vijf jaar tijd van 10.376 naar 14.792 (+42%).

Lees ook: Wat kun je doen wanneer iemand je huis in Spanje heeft gekraakt?

Het kraken in Spanje houdt niet op. Voortdurend verschijnen er in de media nieuwe verhalen van huiseigenaren die duizenden euros moeten uitgeven in hun pogingen de krakers uit hun huizen te zetten. Als ze dat na een lange weg vol juridische obstakels al lukt, is de schade die de krakers aan hun woning hebben toegebracht vaak ook groot.

Wat te doen als je woning bezet is?

Zodra je merkt dat mensen illegaal in je huis verblijven, bel dan meteen de politie en schakel juridische hulp in. Sluit vooral niet direct nutsvoorzieningen af, zoals gas, licht en water, want dan ben je – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt – in overtreding. Via de app ‘Alert Cops’ van de Spaanse nationale polite en de Guardia Civil kun je direct melding maken van een woningkraak. 

Maatregelen staat tegen ontruimingen werken averechts

De ONAO (nationale organisatie voor gedupeerden van kraak) wijst er in de krant 20Minutos op dat “de staat maatregelen heeft genomen om huisuitzettingen lam te leggen. Deze maatregelen leiden er vervolgens toe dat er een ruimte is ontstaan van straffeloosheid waarin criminelen en maffia’s een ideale omgeving hebben gevonden om zaken te doen en andermans eigendommen voor hun doeleinden in beslag te nemen.”

Dit vind je misschien ook leuk