Murcia beleeft droogste maand januari in 20 jaar tijd

door admin
Murcia beleeft droogste maand januari in 20 jaar tijd

Bovendien lagen de maximumtemperaturen die periode ver boven de normale waarden. Dit heeft het Spaanse meteorologische instituut AEMET bevestigd. Tussen 1 en 4 januari was de gemiddelde temperatuur het hoogste in 38 jaar tijd. Vervolgens ging het hard waaien met een sterke wind uit het westen en wat regen en daalde de temperatuur. Vanaf 7 januari domineerde een krachtige Atlantische anticycloon het schiereiland. Hierdoor kreeg de regio te maken met en stijgende temperatuur en zeer stabiel weer. 

Die anticycloon verplaatste zich naar het noorden van het schiereiland en maakte plaats voor een situatie van aanhoudende oostenwind. Die bracht koele temperaturen voor die tijd, bewolking en zwakke regenval, vooral tussen 20 en 25 januari. Tijdens de laatste dagen van de maand nam de oostenwind af, waardoor de temperatuur steeg en de lucht helderder werd.

Volgens AEMET was de dag met de hoogste gemiddelde temperatuur 10 januari. De laagste temperatuur werd gemeten op 19 en 20 januari.Toch was de gemiddelde temperatuur bij het observatorium van Murcia in de periode van 1 tot 4 januari de warmste in zijn 38-jarige gegevensbestanden. 

De gemiddelde temperatuur in januari lag op 8,9 ºC, +0,3 ºC, boven de gemiddelde waarde. Het gemiddelde van de maximumtemperaturen, 14,8 ºC, had een afwijking van +1,0 C, en het gemiddelde van de minimumtemperaturen, 3,0ºC, had een afwijking van -0,3 ºC.

Drie perioden met hoge maximumtemperaturen

In de evolutie van de maximumtemperaturen vielen drie warme perioden op. In deze perioden overschreden de temperaturen in veel observatoria van de regio de 20 ºC. De eerste periode, die de trend van de pieken van eind december voortzette, werd geregistreerd van 1 tot 4 januari. Hier werd het zelfs meer dan 25ºC op de weerstations Yecla en Zarcilla de Ramos, met maximumtemperaturen van 26,7 ºC en 25,2 °C. respectievelijk op dag 1 en 2. De tweede episode was tussen dag 9 en 10, en de derde was van 30 tot 31. Anderzijds de episode met abnormaal lage maximumtemperaturen lag tussen dag 22 en 27.

Minimumtemperaturen

Wat betreft minimumtemperaturen werden de hoge waarden bereikt op de 10e, en de abnormaal lage minima tussen de 14e en 21e en tussen de 28e en 31e vielen op. In de stations Jumilla, Yecla en Zarcilla de Ramos was het maandelijkse gemiddelde van de minimumtemperaturen de laagste van hun respectieve gegevensreeksen.

De laagste gemiddelde minima werden geregistreerd op de 18e en het maandelijkse absolute minimum was -7,2 ºC, opgetekend in Los Royos, Caravaca, op de 19e. 

Dit vind je misschien ook leuk