Vierdaagse werkweek wint aan populariteit in Spanje

door admin
Vierdaagse werkweek wint aan populariteit in Spanje

Spanjaarden genieten momenteel van een werkweek die een stuk korter is dan normaal. Veel Spanjaarden werken tijdens de Semana Santa vier of zelfs drie dagen. Toch is dit voor enkele Spaanse werknemers al heel normaal.

Pilot vierdaagse werkweek Spaanse regering positief ontvangen

Tijdens de pandemie kwam er een omslag in de visie op fulltime werken. Ruim een jaar geleden besloten de Spaanse regering en Más País 50 miljoen euro te investeren in een pilot om een werkweek van vier dagen uit te proberen. Dit onder meer vanwege een betere werk-privé-balans. Inmiddels zetten steeds meer bedrijven in Spanje deze stap en is een vierdaagse werkweek geen keuze, maar soms gewoon verplicht.

Nieuw model werkt alleen met minder uren en behoud salaris

Zo introduceerde Software Delsol in Jaén het model van de vierdaagse werkweek in januari 2020. Werknemers kregen met behoud van salaris een contract van 36 uur verdeeld over vier dagen. De invoering van deze wijziging leidde niet alleen tot het vergroten van het personeelsbestand met 6 procent maar tot 30 procent minder ziekmeldingen. “Werknemers zijn meer betrokken, ze hebben meer vrije tijd, zijn positiever en dit alles leidt tot een goede werksfeer”, aldus hoofd personeelszaken van het bedrijf.

Niet alle bedrijven in Spanje bieden gelijk salaris voor minder uren

Dit bedrijf biedt zijn werknemers de garantie op behoud van het salaris. Dat is echter niet overal het geval. Zowel modeketen Desigual als Telefónica España testen momenteel ook een vierdaagse werkweek. Echter, het salaris gaat bij deze bedrijven ook een stukje omlaag. De evaluatie van dit concept is nog niet afgerond maar Software Delsol is van mening dat dit concept – het verlagen van de salarissen bij een kortere werkweek – niet succesvol kan zijn.

Cabify voert eens per maand ‘oplaaddag’ in

Een ander bedrijf heeft één verplicht vrije dag per maand ingelast. De derde vrijdag van de maand krijgen alle werknemers van Cabify sinds begin 2021 een ‘betaalde oplaaddag’. Dit werd tijdens de pandemie ingevoerd als beloning voor de inzet en flexibiliteit tijdens de pandemie. Maanden later besloot de directeur dit initiatief te handhaven omdat de productiviteit omhoog ging en mensen meer balans ervoeren tussen werk en privé.

Eerste stappen vierdaagse werkweek in Spanje

In september 2021 sprak minister Díaz van Werkgelegenheid al over de invoering van een 35-urige werkweek. Toch zitten er behoorlijk wat haken en ogen aan deze visie, onder meer een aanpassing van de huidige wetgeving. Dankzij de pilot hebben inmiddels veel bedrijven in Spanje kennis gemaakt met de vierdaagse werkweek. Bijzonder is dat veel bedrijven die zich hiervoor hebben aangemeld, overtuigd zijn van de positieve effecten die een kortere werkweek met zich meebrengen en hebben besloten dit concept blijvend in te voeren.

Dit vind je misschien ook leuk