Extreme hitte markeert deze week in Spanje

door admin
Extreme hitte markeert deze week in Spanje

Intense hitte speelt deze week de hoofdrol in Spanje, zo schreef de Spaanse nieuwssite RTVE.es op maandagavond. Dinsdag start met zon in bijna heel Spanje, alleen in het noordwestelijk deel van het Iberisch schiereiland is het deze dag nog bewolkt.

Vanaf dinsdag stijgende temperaturen in Spanje

Vanaf dinsdag zullen de temperaturen over de gehele linie stijgen en lopen op deze dag al richting de 30 graden in het zuiden en in een strook naar het noorden van Spanje. Alleen het westelijk deel en langs de Middellandse Zee blijven de temperaturen hangen tussen de 20 en 25 graden. Later op deze dag zullen de temperaturen in onder meer Granada en Lleida nog verder stijgen richting de 35 graden. Over het algemeen wordt het dinsdag 5 a 10 graden warmer dan normaal voor de tijd van het jaar.

Woensdag al richting 40 graden in zuiden en midden van Spanje

Woensdag zet de ingezette warmte zich voort en is het bijna overal in Spanje bijna 10 graden warmer dan normaal in mei. In de Pyreneeën, de Valle del Ebro en het oostelijk binnenland van Spanje ligt het kwik zelfs 15 graden hoger dan normaal. In een strook van zuid naar het noordoosten van Spanje komen de temperaturen niet onder de 30 graden. In Zaragoza en in Córdoba verwacht het Aemet temperaturen tot wel 38 graden.

Donderdag eerste dag boven 40 graden

Donderdag verwacht de Spaanse weerdienst wederom een tropische dag waar de temperaturen steeds hoger worden. Het Aemet verwacht op deze dag dat het op sommige plekken warmer dan 40 graden wordt, een voorbeeld hiervan is in de Valle del Guadalquivir. In sommige delen van Andalusië, Extremadura en de Valle del Ebro wordt donderdag op vrijdag ook de eerste tropische nacht verwacht aangezien het waarschijnlijk niet koeler wordt dan 24 graden.

Spaanse weerdienst verwacht nieuwe hitterecords vanaf donderdag

Tegen het einde van de week worden er op meerdere plekken in Spanje temperaturen verwacht die hittegolf-waardig zijn. Het Aemet verwacht zelfs dat er hitterecords worden gebroken. De Spaanse weerdienst houdt op vrijdag rekening met een kleinschalige DANA voor de westkust van het schiereiland die zorgt voor aanzienlijk hoge temperaturen in de Valle del Guadalquivir en de gebieden rondom de Taag en de Guadiana.

Weekend recordtemperaturen in groot deel Spanje

Met het einde van de werkweek is de hitte nog lang niet voorbij in Spanje. Zaterdag verwacht het Aemet zelfs 44 graden in de Valle del Guadalquivir en in Extremadura. Op zaterdag en zondag wordt het in het zuiden en een groot deel van het binnenland van Spanje op veel plekken tussen de 36 en 40 graden.

Dit vind je misschien ook leuk