Chaos op luchthaven van Mallorca vooral voor Britten

door admin
Chaos op luchthaven van Mallorca vooral voor Britten

Krantenkoppen zoals: VK-bezoekers worden geconfronteerd met ‘afschuwelijke’ en ‘Brexit-wachtrijen’ op Spaanse vakantieluchthavens of ‘hotels in Spanje, vrezen dat Britten Mallorca zullen boycotten vanwege de enorme wachtrijen op de luchthavens’ gaan rond in het VK. En Euronews komt met de kop dat de luchthaven van Mallorca op het punt van ‘instorten’ staat na weken met lange wachtrijen.

In april hadden de autoriteiten nog een ontmoeting over de noodzaak van meer politie op de luchthaven van Palma. Toch zijn de oppositiepartijen kritisch over het feit dat er niets is gedaan en over het gebrek aan agenten van de Nationale Politie op de Balearen. De regionale regering beweert er niets aan de kunnen doen en dat de centrale regering in Madrid bevoegd is en in actie moet komen.

Ook reisbureaus en de politievakbond eisen meer personeel en vrezen voor een ‘totale instorting’ van de luchthaven zonder extra personeel. Dat is echter moeilijk te vinden als een direct gevolg van de hoge kosten voor levensonderhoud en het feit dat de financiële bonus voor leden van de veiligheidstroepen die naar de Balearen verhuizen om de werken verre van voldoende is om hun kosten te dekken.

Er is meer politie nodig om aankomsten uit het VK af te handelen, omdat ze als gevolg van Brexit nu hun paspoort moeten laten afstempelen bij aankomst en vertrek. “Het wordt een nachtmerrie deze zomer op de luchthaven als het zo gaat zijn”, plaatste een Britse toerist eerder deze week op sociale media.

De politievakbond schat dat er ongeveer 200 vacatures bij de nationale politie zijn op de Balearen. “Te weinig politieaantallen leiden tot de voortdurende vertraging bij het ophalen van bagage en de aankomst van toeristen naar hun hotels”, zei een vakbondswoordvoerder.

“De grote verliezers van het gebrek aan politie zijn de burgers en toeristen.”

Onmogelijk afstand houden

Ondanks die drukte en chaos adviseren de Spaanse autoriteiten mensen nog steeds om waar mogelijk sociale afstand te houden, hoewel de meeste Covid-beperkingen zijn opgeheven. Toeristen zeiden dat dit onmogelijk was op de luchthaven van Palma in Mallorca en gaven aan zich “erg onzeker” te voelen om zo langdurig dichtbij anderen te staan in een afgesloten ruimte met hoge temperaturen.

Situatie alleen maar erger met toenemende drukte naar zomer toe

Het personeel op Palma’s luchthaven vreest dat de situatie alleen maar erger zal worden als er niet vóór het hoogseizoen meer actie wordt ondernomen. De toeristische sector eist dringend ook meer douanepersoneel om de instroom van reizigers goed te kunnen afhandelen. “Meer vertragingen kunnen toeristen afschrikken nog naar Mallorca te komen, aldus Javier Gándara”, voorzitter van de vereniging van Airlines, die concludeert: “Dat kunnen we ons niet veroorloven”. Bovendien heeft het ook zijn weerslag op de andere eilanden. Palma vormt toch de grootste aanvoerroute van toeristen naar de archipel.

In heel Europa problemen op luchthavens

We hebben allemaal gelezen over de ellende op Schiphol met urenlange wachtrijen voor de veiligheidscontroles. Ook aan de Britse kant is het chaos op luchthavens als gevolg van ernstige logistieke problemen en personeelstekorten zowel bij de vliegmaatschappijen als  op de luchthavens zelf.

Maar elders in Europa lijden passagiers eveneens onder horrorvertragingen. Veel mensen gaan weer voor het eerst sinds het begin van de pandemie op vakantie en vliegmaatschappijen heben moeite om personeelstekorten op te vullen.

De “opgekropte vraag” leidt tot een toename van boekingen bij luchtvaartmaatschappijen, legt Olivier Jankovec uit, directeur-generaal van Airlines Council International Europe. Volgens ACI-modellen zijn vertragingen en annuleringen deze zomer op twee derde van de Europese luchthavens onvermijdelijk.

Dit vind je misschien ook leuk