Deze signalen bewijzen herstel toerisme in Spanje

door admin
Deze signalen bewijzen herstel toerisme in Spanje

Na ruim twee jaar van beperkingen door de coronapandemie, was het toerisme een van de sectoren in Spanje die keihard werd getroffen. Tienduizenden mensen werden ontslagen en er kwam nauwelijks geld binnen. Vele bedrijven wisten de crisis dan ook niet te overleven.

Vier signalen die wijzen op duidelijk herstel toerisme in Spanje

Op maandag publiceerde Business Insider echter een artikel over enkele signalen waaruit blijkt dat de toeristische sector in Spanje zich weer aan het herstellen is. Er is echter niet alleen sprake van herstel, de cijfers tonen ook aan dat de niveaus die vóór de pandemie werden behaald, zelfs worden overtroffen.

Toename werknemers in toeristische sectoren Spanje

Voor de pandemie was het toerisme goed voor 12,5 procent van het bruto binnenlands product in Spanje en werkten er ruim 2,7 miljoen mensen in deze sector. Op het dieptepunt van de pandemie daalde het aandeel van de toeristische sector naar 5,5 procent van het BBP.

Volgens het Ministerie van Industrie, Handel en Toerisme waren er in april 2022 weer 2,55 miljoen mensen werkzaam in de sector, een cijfer dat blijkt uit het aantal aanmeldingen voor de sociale zekerheid. In april 2019, toen er nog geen sprake was van Covid-19, registreerde de sector 2,49 miljoen premiebetalers voor de sociale zekerheid.

Dagelijkse bestedingen toeristen gaan omhoog

Onlangs publiceerde Egatur, dat valt onder het Nationaal Instituut voor Statistiek, de totale uitgaven van toeristen in Spanje. In april 2022 gaven buitenlandse toeristen ruim 6,9 miljard euro uit in Spanje. Hoewel dit nog iets onder de uitgaven van april 2019 (7,09 miljard euro) ligt, zijn de uitgaven per toerist wel gestegen van 153 euro (april 2019) naar 155 euro per persoon per dag.

Recordverkoop tickets Renfe en veelbelovende data vliegtickets naar Spanje

Eind mei registreerde Renfe een recordaantal passagiers op een dag sinds het begin van de pandemie. In totaal werden er op 27 mei 2022 maar liefst 169.136 tickets verkocht op de AVE-lijnen voor lange en middellange afstanden. Volgens Renfe zijn de meest populaire reizen van Madrid naar Andalusië, Valencia, Galicië en Catalonië.

De luchtvaartindustrie verwacht “een jaar dat minimaal gelijk is aan 2019, wat al een recordjaar was”, aldus voorzitter Gándara van de luchtvaartsector ALA. Voor het zomerseizoen – van april tot en met oktober – zijn er 212 miljoen tickets geboekt, slechts 0,4 procent onder het aantal van 2019.

Spanje registreert elke maand meer buitenlandse toeristen

In april 2022 mocht Spanje 6,1 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen, volgens gegevens van Frontur. Dit cijfer haalt de 7,2 miljoen van april 2019 niet, maar ook deze instantie is het erover eens dat herstel voor de deur staat. Het merendeel van de toeristen komt uit het Verenigd Koninkrijk met een aandeel van 20,4 procent.

Dit vind je misschien ook leuk