Spaanse persvrijheid in het geding door muilkorfwet

door admin
Spaanse persvrijheid in het geding door muilkorfwet

De fotograaf is Javier Bauluz. Hij ontving twee boetes van in totaal 960 euro voor het “niet respecteren” van een agent en “weigeren zicht te identificeren” terwijl hij zijn werk deed in de haven van Arguineguin op 29 november 2020. Dat was de dag dat het migrantenkampo in de haven van Arguineguin werd ontmanteld. Deze overtredingen zijn opgenomen in de omstreden Burgerveiligheidswet, ook wel muilkorfwet genoemd vanwege het feit dat sancties opgelegd kunnen worden zonder proces.

De fotojournalist deed verslag van de ontscheping van verschillende immigranten die op zee waren gered tijdens hun tocht van de Afrikaanse kust naar de Canarische Eilanden. Hij arriveerde voor de Nationale Politie. Dit om te voorkomen dat hij tegengehouden zou worden door het cordon dat de politie pleegde op te leggen en dat het werk van de verslaggevers bemoeilijkte. Zo kon hij dichterbij het reddingsschip  komen dan normaal. Toen de agenten het dok bereikten, greep een van hen de arm van de fotograaf. Daarop probeerde Bauluz door te gaan met zijn werk. 

De daarop volgende confrontatie tussen de fotojournalist en de agent werd opgenomen op video en vrijgegeven door Bauluz. Op de beelden is te zien hoe de fotograaf lijkt te praten met een van de agenten, wanneer een ander lid van de politie inbreekt in het gesprek en zijn arm grijpt om te proberen hem weg te krijgen van het reddingsschip van de Kustwacht, dat al in de haven lag aangemeerd. 

De agent legde Bauluz vervolgens twee boetes op. Een wegens “gebrek aan respect voor de agent”, een ‘lichte overtreding’ die is opgenomen in de burgerveiligheidswet en waarop boetes tussen 100 en 600 euro staan. De tweede voor “weigering te worden geïdentificeerd”, beschreven als een ‘ernstige’ overtreding. De fotograaf ontkent echter te hebben geweigerd zijn documentatie te overhandigen.

“Zonder dat ik mezelf kan verdedigen”

Balauz, die onlangs een boek heeft gepubliceerd met zijn werk over de maandenlange opvangcrisis op de Canarische Eilanden, zet vraagtekens bij het gebruik van de burgerveiligheidswet om het werk van verslaggevers te belemmeren. “Met deze wet verlies je het recht op een eerlijk proces, een advocaat, getuigen en op enig bewijs. Je krijgt boetes omdat een politieagent doet waar hij zin in heeft en over mijn leven beslist zonder dat ik mezelf kan verdedigen”, verklaarde hij in elDiario.es. “Je bent absoluut hulpeloos. Er is geen gerechtigheid”. 

De onafhankelijke fotojournalist herinnert zich de vele obstakels die verslaggevers tegenkwamen om hun werk te doen in het Arguineguín-dok, toen honderden mensen van boord werden gehaald en onder onhygiënische omstandigheden in een geïmproviseerd kamp werden gestopt.

“Het leek alsof we raketten schoten in plaats van foto’s. Wij leken het gevaar te zijn, terwijl het onze sociale missie is om te vertellen hoe migranten aankomen, wat het Rode Kruis doet, wat de politie doet”, merkt ​​Bauluz op. “Ze wilden ons tot 200 meter verderop zetten. Dan is het onmogelijk om te werken. Vanaf zo’n afstand kon je alleen grote groepen laten zien, een massa van degenen die vreemdelingenhaat veroorzaken”. 

Campagne tegen de burgerveiligheidswet

Na de melding van de boetes is de fotograaf een campagne gestart op sociale netwerken tegen de Burgerveiligheidswet. Amnesty International heeft haar bezorgdheid geuit over de boete die de journalist heeft gekregen en steunt zijn initiatief tot protest. “De muilkorfwet is een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van informatie. Het werk van journalisten als Javier Bauluz is essentieel om schendingen van mensenrechten te documenteren”, laat de NGO weten via Twitter.

Dit vind je misschien ook leuk