Spanje zwaarst getroffen land ter wereld op gebied van apenpokkenvirus

door admin
Spanje zwaarst getroffen land ter wereld op gebied van apenpokkenvirus

Op 9 juni gaf het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid groen licht om te starten met het vaccineren tegen apenpokken. Op dat moment waren er 233 bevestigde gevallen maar waren er onvoldoende vaccins waardoor de doelgroep voor vaccinatie aanzienlijk werd verkleind.

Het gezondheidscoördinatiecentrum CCAES meldde dinsdag 2.447 gevallen van apenpokken in Spanje, waarvan de helft in Madrid. Het dit aantal is Spanje officieel het zwaarst getroffen land ter wereld als het gaan om de apenpokken.

Spanje sluit onderhandse deal over vaccins met Nederland

Nog voor het groene licht van de Spaanse overheid bleek dat Spanje 200 doses vaccins van het merk Imvanex heeft gekocht van Nederland. Dit meldde de nieuwssite Elindependiente.com. Deze aankoop was onderdeel van een gezamenlijke afspraak die werd gemaakt tussen Spanje en Nederland.

Het bureau vertelt dat deze aankoop een noodgreep was omdat vlak na het uitbreken van de apenpokken veel te weinig vaccins op de reguliere markt beschikbaar waren. Het AEMPS specificeert niet de werkelijke kosten vanwege de vertrouwelijkheid van de afspraak maar geeft wel aan dat het bedrag onder de prijs lag dat het Deense farmaceutische bedrijf Bavarian Nordic A/S aan Nederland vroeg.

Hoewel het gaat om een levering van ‘slechts’ 200 doses was het lagere aankoopbedrag reden om verzoek om transparantie van het Ministerie van Volksgezondheid. De uitleg over deze opmerkelijke aankoop werd op woensdag gegeven op het portaal van het Spaanse geneesmiddelenbureau AEMPS.

Spanje krijgt ruim 11 procent van de vaccins die over Europa worden verdeeld

Een ruime maand nadat de Spaanse regering goedkeuring gaf voor het vaccineren, ontving Spanje een levering van 5.300 doses via de Europese Commissie. Uiteindelijk zal Brussel 12.420 doses aan Spanje schenken. De resterende vaccins worden verdeeld over juli en augustus geleverd. Dit is 11,2 procent van de 110.000 doses die de EC heeft gekocht van de Deense farmaceut.

De Wereldgezondheidsorganisatie vergadert volgende week of de uitbraak moet worden bestempeld als ‘internationale noodsituatie voor de volksgezondheid’. Momenteel zijn er meer dan 9.200 officiële gevallen bekend in 63 landen.

Dit vind je misschien ook leuk