Recordaantal hitteslachtoffers al gevallen voor aanbreken heetste maand

door admin
Recordaantal hitteslachtoffers al gevallen voor aanbreken heetste maand

De cijfers zijn afkomstig uit het MoMo-rapport van 27 juli van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid. Hierin staat hoeveel mensen er door hitte of door kou zijn komen te overlijden. De cijfers worden weliswaar pas over een aantal weken definitief vastgesteld, maar ze geven nu al een goed beeld.

Afgelopen juli de dodelijkste maand ooit?

Het jaar 2022 breekt alle records. Het sterftecijfer door extreme temperaturen in de periode 1 tot 27 juli stond op 1.993 personen. Dat is qua hitte nu al de dodelijkste maand ooit. Verder komt dat aantal al dicht bij het recordaantal doden door extreme temperaturen in één maand; in januari 2021 stierven 2.019 personen door kou. Als blijkt dat in de laatste vier dagen van juli nog 27 personen zijn overleden, is ook dat record verbroken. Normaal gesproken zorgt de kou voor meer doden dan de hitte, maar lijkt nu te veranderen. 

Heetste zomermaand vandaag van start

De ernst van de situatie is goed in te schatten op basis van een vergelijking met de voorgaande jaren. Het totaal aantal sterfgevallen door de hitte in drie zomermaanden samen (juni, juli en augustus) was van 2015 tot 2021 als volgt: 2.423, 1.638, 2.767, 1.543, 1.592, 1.479 en 1.393. Dit jaar zat met 2.823 overledenen in alleen juni en juli al boven die cijfers. Dus het is nog wachten wat augustus in dit opzicht brengt.  

Derde hittegolf in aantocht

De kans is groot dat deze week de derde hittegolf van dit zomerseizoen begint. Sinds zondag zijn de temperaturen weer aan het stijgen en naar verwachting blijven ze dat tot aanstaande donderdag doen. Naar verwachting zijn de maximumtemperaturen tegen die tijd 5 tot 10 graden hoger dan normaal in een groot deel van het land. Dat heeft Ruben del Campo, woordvoerder van het Spaanse weerbureau AEMET maandag gezegd.

Dit vind je misschien ook leuk