Inflatie in Spanje in juli hoogste in veertig jaar

door admin
Inflatie in Spanje in juli hoogste in veertig jaar

De maandelijkse stijging van iets meer dan zes tienden is in wezen te wijten aan de stijging van de prijzen van voedsel en niet-alcoholische dranken en elektriciteit, evenals de kosten van kleding en schoeisel, waarvan de prijzen minder zijn gedaald dan het afgelopen jaar. De inflatie weerspiegelt niet de verlichting door de lagere brandstofprijzen.

De boosdoeners van inflatie

Onder de categorieën waar de prijzen in juli het meest zijn gestegen, valt de huisvesting op, met een variatie van vier punten tot 23%. Dit vanwege het feit dat de elektriciteitsprijzen deze maand zijn gestegen in vergelijking met de daling die in juli 2021 werd geregistreerd. 

Aan de andere kant, in kleding en schoeisel, is de jaarlijkse variatie 5%, meer dan twee en een half punt hoger dan die in juni, omdat de prijsdaling deze maand minder is dan in juli vorig jaar.

Zoals de afgelopen maanden het geval was, klommen voedsel en niet-alcoholische dranken tot 13,5%, zes tienden hoger dan vorige maand en het hoogste sinds het begin van de serie, in januari 1994.

De prijsstijgingen van vlees en melk, kaas en eieren vallen op, vergeleken met de stabiliteit van het voorgaande jaar, van brood en granen, deze maand hoger dan in 2021, en van peulvruchten en groenten, die in juli vorig jaar daalden.

Daling van de brandstof

In een meer diepgaande maandelijkse prijsvergelijking, zijn de categorieën die tussen juni en juli duurder zijn geworden toeristische pakketten (13%), elektriciteit (6,4%), gas (5,3%). Bij voeding gaat het om melk, kaas en eieren (1,6%).

De prijzen voor vervoer waren met 16,2% drie punten lager dan vorige maand. Dit werd veroorzaakt door de daling van de brandstofprijzen en prijzen voor smeermiddelen vergeleken met de stijging die in julie vorig jaar werd geregistreerd.

Onderliggende inflatie

De kerninflatie (exclusief onbewerkte voedingsmiddelen en energieproducten) is in juli met zes tienden gestegen tot 6,1%, de hoogste waarde sinds januari 1993. In de zevende maand van 2022 plaatste de Prijsindex voor geharmoniseerde consumptie (IPCA) haar jaarlijkse tarief van 10,7%, zeven tienden boven de gegevens van juni. De maandelijkse variatie van de IPCA liet een daling zien van 0,6%, blijkt uit gegevens van de INE.

Regering “bezorgd”

De regering heeft gereageerd op deze hoogste CPI sinds 1984 en toont haar “bezorgdheid”. Minister Maroto van Industrie, Toerisme en Handel herinnerde in verklaringen aan Antena 3 aan de onlangs goedgekeurde maatregelen en schokplannen “om de inflatie op te vangen en dat er geen koopkrachtverlies is bij gezinnen en bedrijven.” “Als we de maatregelen niet hadden genomen, zou de IPC 3,5% meer zijn gestegen”, verzekerde hij.

Inflatie gevolg van geopolitieke spanningen

Maroto zei erop te vertrouwen dat de inflatie de komende maanden zal wijken en wees erop dat het om een wereldwijd fenomeen gaat en een van de belangrijkste gevolgen is van de geopolitieke spanningen. Die leiden tot een voortdurende stijging van de energieprijzen, vooral van gas, en ook van voedsel.

Dit vind je misschien ook leuk