Spanjaarden kritisch over bio-industrie

door admin
Spanjaarden kritisch over bio-industrie

Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat door het Britse marktonderzoekbureau YouGov is uitgevoerd in opdracht van de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF).

De organisatie heeft er, als een van Europa’s toonaangevende ngo’s op het gebied van dierenwelzijn, voor gezorgd dat de Europese Commissie het voorstel heeft gesteund om uiterlijk in 2027 een einde te maken aan het houden van dieren in kooien in de levensmiddelenindustrie. Dit gebeurde nadat de organisatie 1,4 miljoen handtekeningen had verzameld.

‘Fabriekslandbouw, een vorm van intensieve veeteelt waarbij veel dieren worden opgesloten in kleine en dieronvriendelijke leefruimtes,  is niet alleen de grootste oorzaak van dierenmishandeling op aarde en een belangrijke oorzaak van de bedreiging van wilde dieren, maar we kunnen de groeiende klimaatnood niet aanpakken zonder hier een einde aan te maken,’ legt CIWF-vertegenwoordiger in Spanje, Patricia de Rada, uit. 

Economie boven welzijn

De campagne, die is gepresenteerd in het COP27-conferentiecentrum in Luxor, Egypte, is volgens de internationale ngo gericht op duurzaam voedsel. Uit een enquête bij een steekproef van 14.552 personen blijkt dat 68% van de Spanjaarden zegt dat de industriële veeteelt economische voordelen boven dierenwelzijn stelt. De Britten (81%), Fransen (81%), Italianen (77%) en Polen (72%) hebben een hoger percentage, en alleen de Nederlanders zitten er met 59% onder.

Uit dezelfde enquête blijkt zelfs dat 57% van de Spanjaarden gelooft dat de industrie economische voordelen boven de gezondheid van degenen die dierlijke producten consumeren stelt en 65% gelooft dat geld ook boven klimaat en milieu wordt gesteld. 

‘Uit ons onderzoek blijkt dat het Spaanse publiek niet wordt overtuigd door de propaganda van de industrie dat de fabriekslandbouw ‘noodzakelijk is om de wereld te voeden’. Grote vleesbedrijven houden een zeer winstgevend systeem in stand zonder rekening te houden met de gevolgen voor het klimaat, de gezondheid en het dierenwelzijn die zij veroorzaken,’ legt CIWF uit.

Volgend jaar van start met wetgeving

Het bereiken van dergelijke veranderingen is echter niet gemakkelijk. De kruistocht om te proberen een einde te maken aan de kooien in de voedselindustrie bereikte een belangrijke doorbraak toen CIWF in de zomer van 2021 groen licht kreeg van de Europese Commissie. Hoewel het stappenplan inhoudt dat in 2023 wordt begonnen met het opstellen van wetgeving en in 2027 met de uitvoering ervan, kunnen zij nog geen aanspraak maken op de overwinning.

Groen licht van de Commissie betekent niet automatisch dat de naar schatting 340 miljoen dieren die momenteel in kooien zitten, worden vrijgelaten. De lidstaten hebben nog steeds de mogelijkheid hebben de inwerkingtreding van de wetgeving uit te stellen of zelfs het oorspronkelijke voorstel in te perken.

Dit vind je misschien ook leuk