Sefardische joden wereldwijd kunnen Spanjaard worden

door admin
Sefardische joden wereldwijd kunnen Spanjaard worden

De enige voorwaarde is dat joden met een officieel document aan kunnen tonen tot de sefardim te behoren. De Spaanse minister van Justitie, Alberto Ruiz Gallardón zei dat Spanje zo ‘een historische fout’ herstelt.

Daarmee doelt hij op het feit dat Sefardische joden nakomelingen zijn van de joden die door de komst van de katholieke koningen Ferdinand en Isabella in 1492 uit Spanje werden verdreven. De term Sefardim is afgeleid van het Hebreeuwse woord ‘Sefaràd’, dat Spanje betekent. Historici schatten dat het destijds om circa 200.000 joden ging. Velen trokken naar Noord-Afrika, Engeland, Italië, Frankrijk en het Ottomaanse Rijk. Ook kwamen er groepen in Amsterdam terecht. De joden die in Spanje bleven bekeerden zich veelal tot het christendom, maar werden later alsnog door de inquisitie ter dood veroordeeld.

Veel nakomelingen van de verdreven Spaanse joden bleven een vorm van het Spaans spreken. Volgens Gallardón zouden velen zelfs de sleutels van hun Spaanse huizen, zuinig hebben bewaard, zo zei hij op de persconferentie.

Spaanse media schatten dat er circa 3,5 miljoen aanvragen voor de Spaanse nationaliteit binnen kunnen komen van Sefardische joden. Volgens Isaac Querub, voorzitter van de Federatie van Joodse Gemeenschappen in Spanje ‘zet Spanje nu opnieuw een historische stap ten gunste van de Sefardische joden’.

Tot op heden was volgens de Spaanse wet die dubbele nationaliteit voorbehouden aan burgers van voormalige Spaanse koloniën, zoals de landen in Latijns-Amerika en de Filippijnen.

Volgens de Spaanse krant El País zijn de Spaanse consulaten en ambassade in Israël al overspoeld met vragen van veelal verheugde mensen die al in de rij staan om een Spaans paspoort te verkrijgen, zo baseert de krant op een bericht in de Israelische krant Yedioth Aharonoth, die als kop boven het artikel ‘Plotseling zijn we allemaal Spanjaarden’ plaatste. Een andere Israelische krant Haaretz publiceerde een prent waarop 17 personen in outfit van voetbalclub Barcelona in de rij staan voor de Spaanse ambassade in Tel Aviv.

Het wetsvoorstel dat al in november vorig jaar door Gallardón werd aangekondigd, moet eerst nog door het Spaanse parlement worden goedgekeurd, dus de implementatie ervan kan nog maanden duren. Dit houdt niet tegen dat er op dit moment al lijsten met Sefardische namen circuleren in Israelische kranten en websites. Veel voorkomende achternamen zijn Alba, Ballestero, Fuentes, Toledanos, Salom of Suárez.

Onder sommige sefardische joden wordt nog een speciale taal, het Ladino ofwel ‘Joods Spaans’ gesproken dat grote overeenkomsten vertoont met een mengsel van het Castiliaans dat in de Middeleeuwen in Spanje werd gesproken en Hebreeuwse woorden.

Dit vind je misschien ook leuk