Maken ‘bastaardkinderen’ van Juan Carlos na abdicatie kans op erkenning?

door admin
Maken 'bastaardkinderen' van Juan Carlos na abdicatie kans op erkenning?

In 2012 voegden zich bij die geruchten een Spanjaard en een Vlaamse die beweren kinderen van Juan Carlos te zijn. Schaduwen doemen op voor de ex-koning, die woensdag al heeft moeten aanhoren hoe zijn jongste dochter officieel verdachte blijft in een grootschalige corruptiezaak. Het wachten is op nieuwe stappen van drie personen die beweren tot zijn nageslacht te behoren.

Alberto Sola Jimenez werd geboren in 1956 en zou daarmee de oudste zoon zijn van de vorige week afgetreden koning van Spanje. Zijn biologische moeder zou in de jaren vijftig een relatie met hem hebben gehad. Sola werd door verpleegsters in de kliniek in Barcelona bij zijn moeder weggehaald en kwam bij pleegouders op Ibiza terecht. In de jaren negentig ging hij – eenmaal volwassen – op zoek naar zijn verleden en trof in een van de documenten die hij had de term ‘chupete verde’ (groene speen) aan. Dit zou volgens historici een Spaanse uitdrukking zijn voor het hebben van koninklijk bloed.

DNA-test

Juan Carlos zou in de jaren vijftig van de militaire academie waar hij in opleiding was naar Barcelona zijn gereisd, waar hij de moeder van Sola ontmoette. Deze Maria Bach Ramon was de dochter van een bekend bankier. Sola probeert al sinds deze ontdekking meer informatie los te krijgen van het koningshuis en probeerde via rechterlijke weg de koning een DNA-test af te dwingen. Vanwege de koninklijke onschendbaarheid lukte dat niet. Vervolgens probeerde hij nog via de rechter het voor elkaar te krijgen om de resten van de vader van Juan Carlos, Juan de Borbón op te graven voor een DNA-test. Ook dit verzoek werd afgewezen.

De advocaat van Sola heeft nu echter, na het aftreden van Juan Carlos, goede hoop dat hij met de abdicatiewet in zijn hand een goede kans maakt om nu wel verder te komen. Bovendien beweert hij een DNA-monster in handen te hebben dat wordt toegeschreven aan de voormalige koning en dat 99,9 procent overeenkomt met het DNA van Sola.

Ingrid Jeanne Sartiau

Dan is er de 46-jarige Ingrid Jeanne Sartiau. Zij groeide op bij haar alleenstaande moeder en kreeg de schrik van haar leven toen die op een dag op de televisie de Spaanse koning aanwees als haar vader. Sartiau ging eveneens op zoek en ontdekte dat haar moeder tot in 1966 een relatie met de toenmalige kroonprins en leerling van Franco had. Liliane Sartiau werkte tien jaar lang in Frankrijk als gouvernante bij de adellijke familie Merode. Daar zou zij herhaaldelijk Juan Carlos hebben ontmoet. Ingrid Sartiau zit qua leeftijd tussen prinses Cristina en de huidige koning Felipe VI in. In haar zoektocht kwam ze Sola op het spoor en besloot ze contact met hem op te nemen.

Voor Sola was dit telefoontje in 2012 een geschenk uit de hemel voor zijn vastgelopen zaak waarin hij aanwijzingen genoeg had, maar niet over bewijzen beschikte. Het DNA van beide werd vergeleken en vertoonde een kans van 91 procent dat er een gemeenschappelijke ouder in het spel moet zijn geweest. Sartiau was blij. Eindelijk had ze een familielid. Uit een latere en meer uitgebreide DNA-test bleek echter de overeenkomst tussen hun DNA ver te zoeken. Toch blijven ‘broer en zus’ contact met elkaar houden in hun strijd om erkenning. Want dat is het enige wat ze allebei zeggen na te streven; erkenning door Juan Carlos dat ze zijn kinderen zijn. Ze willen geen geld en ook geen aanspraak maken op de troon, niets van dat alles, zo is te lezen in een uitgebreid interview met Sartiau en nog een vrouw die beweert Juan Carlos’ dochter te zijn. Dit interview werd voor het eerst gepubliceerd in Humo in juni 2013.

Marie-José de la Ruelle

Marie-José de la Ruelle is een 59-jarige vastgoedmakelaarster uit Bordeaux en vormt Sartiau’s nieuwste bondgenoot. De la Ruelle vecht ook al decennialang om haar afkomst bevestigd te zien. Haar moeder, Marie-Gabrielle de Savoie zou de tienerliefde van Juan Carlos zijn geweest. De Savoie was de dochter van de laatste Italiaanse koning Umberto II en Marie-José de Belgique, dochter van de Belgische koningspaar Albert en Elisabeth én ook een nichtje van de toenmalige Spaanse kroonprins. Al heel vroeg ontmoetten zij elkaar op een jacht in Barcelona en ‘van het een kwam het ander’.  In Frankrijk zijn De la Ruelle’s juridische middelen op. Daarom hoopt ook zij op nieuwe kansen na het aftreden van Juan Carlos.

Onschendbaarheid

De Spaanse overheid is na de abdicatie in alle haast gaan overleggen over een nieuw amendement in de abdicatiewet, waarin meer komt te staan over de juridische positie van de voormalige koning. Als het aan de twee grootste partijen van Spanje ligt, behoudt Juan Carlos zijn onschendbare positie. Het voorstel dat vrijdag is gedaan, stelt dat zaken tegen hem enkel door het Hooggerechtshof behandeld kunnen worden.

Zeker is in elk geval dat Sola, Sartiau en De la Ruelle het er niet bij laten zitten en hun strijd zullen blijven strijden om erkend te worden als een Bourbon.

Dit vind je misschien ook leuk