Vier op de tien kinderzitjes in Spanje komen niet door veiligheidstest

door admin
Vier op de tien kinderzitjes in Spanje komen niet door veiligheidstest

De test, waaraan onder andere de Nederlandse ANWB en de Spaanse RACE deelnemen, onderzocht 30 verschillende modellen en merken. Volgens RACE zijn dit jaar de veiligheidscriteria van de test aanzienlijk aangescherpt. Slechts 13 van de 30 kinderzitjes scoorde een voldoende, zes werden beoordeeld als matig en 11 kregen een onvoldoende. Van deze 11 waren er zelfs 8 slecht. Resultaten van de test zijn hier te zien.

Veiligheid, gebruik, ergonomie en schadelijke stoffen

De test beoordeelt de autostoeltjes op vier onderdelen: veiligheid (waaronder bescherming bij een zijdelingse of frontale botsing), gebruik (waaronder monteren van het zitje en kans op onjuist gebruik) ergonomie (waaronder ruimte in het zitje, zithouding kind) en schadelijke stoffen. In de categorie 0-1 jaar (tot 13 kilo) komt de Cybex Cloud Q als beste uit de test, in de categorie 1 tot 4 jaar is dit de Axxisfix van Bebé Confort en van 4 tot 12 jaar de Cybex Palas M-fix.  

Stoeltje eerst proberen

RACE adviseert de consument niet alleen een keuze te maken uit het aanbod van stoeltjes dat aan de veiligheidscriteria voldoet, maar ook om met het kind het stoeltje in de auto te proberen (zonder jas!) alvorens tot koop over te gaan. Zo kan het best een geslaagde keuze worden gemaakt die voor het kind veilig én comfortabel is.

Kinderzitjes in Nederland

Ondanks de aangescherpte testcriteria kwamen de autozitjes in Nederland beter uit de test: 14 van de 17 kregen de beoordeling ‘goed’. Twee haalden een voldoende en alleen de Hauck Variogaurd scoorde slecht in de frontale botsingtest. Resultaten van de test in Nederland zijn hier te zien.

Dit vind je misschien ook leuk