Jonge Spaanse strijdt voor grotere maten in rekken Zara

door admin
Jonge Spaanse strijdt voor grotere maten in rekken Zara

Het is niet haar eerste actie. In november vorig jaar kreeg ze het voor elkaar dat het bedrijf ‘anorexia paspoppen’ uit de etalage in de plaats Terrasa (Barcelona) verwijderde. Hiertoe verzamelde ze 100.000 handtekeningen.

Ze is 18 jaar en strijdt in haar eentje tegen de modegigant die goed is voor een jaaromzet van 2,88 miljard euro met wereldwijd 7.000 winkels in 56 markten, en daarmee de grootste ter wereld is. Ze wist met haar petitie binnen enkele weken al een groot gevolg te kweken op het petitieplatform. ‘Zara, waarom kunnen vrouwen met een grotere maat dan 44 geen kleding kopen in jullie winkels?’ is de vraag die Ana Riera er stelt.

Zara zou grotere maten dan 44 moeten aanbieden voor meisjes van allerlei typen figuur. Haar doel is dat de dameskleding die door Inditex in de kledingwinkels worden verkocht ‘alle vrouwen bereiken’. Volgens Anna is de ‘alarmerende’ boodschap hiervan dat wie geen goed figuur heeft, niemand is in het leven. ‘We zouden moeten beginnen met het ontwerpen voor mensen, niet voor stereotypen. We zouden af moeten zien van het onszelf opleggen van discriminerende etiketten omdat we onze kleding niet kopen op basis van onze fysieke verschijning maar op basis van onze persoonlijkheid’.

Onmenselijk ideaal

Modeketens creëren op deze manier een onmenselijk ideaal voor jongeren. Anna koos Zara uit als doelwit van haar campagne omdat de winkel een van de belangrijkste zaken in Spanje is met ruim 2.000 winkels in het land. ‘Als zij het goede voorbeeld geven, zullen vele anderen volgen’, aldus Ana.

Macht gebruiken

De oprichter van Zara, Amancio Ortega, een van de rijkste en machtigste mannen ter wereld, zou volgens Ana zijn roem en macht meer moeten gebruiken om voorbeelden te stellen.

What makes me beautiful?

Ana’s idee is geïnspireerd op de website Weloversize.com. Deze stelt de vraag ‘What makes me beautiful’ en bindt de strijd aan voor duizenden vrouwen die gefrustreerd zijn over hun uiterlijk. Daarnaast hoorde Ana continue ook de frustraties over dit onderwerp van haar eigen vriendinnen en vrouwen uit haar omgeving.

Tot nog toe heeft niemand van Inditex contact opgenomen, maar als het aantal handtekeningen zo sterk blijft toenemen, zou dat binnenkort nog maar zo kunnen veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk