Paaszomer ten einde en storm en hagel op komst

door admin
Paaszomer ten einde en storm en hagel op komst

Spaanse horecagelegenheden langs de populaire kusten knepen in hun handen want de overvolle terrassen bezorgden hen een goede omzet. Spanjaarden uit het binnenland hadden de positieve weersverwachting gezien en brachten hun Semana Santa door aan de Middellandse Zee. 

Toch bestaat in Spanje niet voor niets de spreuk: Hasta la 40 de Mayo no te quites el Sayo. Wat zoiets betekent als berg je jas of vest niet op tot het 40 mei is geweest. April doet ook hier wat hij wil en vanaf woensdag is het voor veel provincies gedaan met de vroege zomer. De temperatuur daalt en in het Spaanse binnenland kan het zelfs gaan hagelen.

De Spaanse weerdienst Aemet geeft weeralarmen uit voor 17 provincies in 10 regio’s. Hieronder een paar keer oranje alert, dat belangrijk risico betekent: dit geldt voor de kust in de regio’s Galicië en Asturias waar het hard gaat waaien en er hoge golven worden verwacht. Ook voor de kust van Cádiz geldt een oranje alert vanwege stormachtige wind en kustfenomenen. 

 

Verder is er een geel alert voor de Spaanse zuidkust vanaf Murcia tot het oostelijke deel van Málaga vanwege harde wind. In het binnenland van Málaga gaat het ook stormachtig waaien. De noordkusten van Mallorca en Menorca krijgen dezelfde gele waarschuwing voor wind en kustfenomenen.

Hagel

 In centraal Spanje: een stukje van Madrid, Caceres, Salamanca, Toledo en Avila is er kans op hagel en waait het eveneens hard. Hier gaat het sowieso regenen. 

Donderdag en vrijdag geldt er een oranje weeralarm voor de Spaanse zuidkust vanaf Almería tot Cádiz vanwege rukwinden en kustfenomenen. Dan moet ook de Spaanse enclave in Afrika, Melilla eraan geloven. 

Dit vind je misschien ook leuk