Madrid strijdt tegen ‘manspreading’ in openbaar vervoer

door admin
Madrid strijdt tegen 'manspreading' in openbaar vervoer

Vooral vrouwen klagen erover. Die moeten vaak heel ongemakkelijk met hun benen over elkaar zitten omdat ze geen kant op kunnen door de breeduit zittende man naast hen. In Madrid lanceerde de feministische groep Mujeres en Lucha maandag een petitie via de website Change.org onder de hashtag #MadridSinManspreading. Deze ging direct viraal.

De gemeente heeft inmiddels besloten tegen het fenomeen op te treden. Voortaan zie je naast de waarschuwingen dat je niet met je voeten op een stoel mag, geen afval op de grond mag gooien of je koptelefoon niet te hard mag aanzetten ook een bordje dat wijst op manspreading. Een rood mannetje dat wijdbeens twee plekken inneemt moet mannelijke passagiers alert maken hun benen bij elkaar te houden.

Respect voor persoonlijke ruimte

‘De missie is om ervoor te zorgen dat iedereen zich gedraagt in de bus en respect heeft voor persoonlijke ruimte’, zei het plaatselijke vervoersbedrijf van Madrid woensdag in een persverklaring. ‘Ook in andere plaatsen in de wereld wordt er aandacht gevraagd voor lichaamshoudingen waar anderen niet op zitten te wachten.’ Onder andere in New York en Seattle worden passagiers geattendeerd op hun lichaamshouding met de tekst ‘Dude, stop the spread please!’

Dit vind je misschien ook leuk