Nieuwe real estate boom in Spanje op de huurmarkt

door admin
Nieuwe real estate boom in Spanje op de huurmarkt

Spanjaarden kochten liever zelf een woning. Dat kon ook, want banken verstrekten vrij snel de daarvoor benodigde kredieten. Nu we inmiddels een grote crisis vrijwel achter de rug hebben, die grotendeels werd veroorzaakt door het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel, zien ook steeds meer mensen in Spanje huur als alternatief voor het bezit van een woning.

Deels worden ze daartoe gedwongen omdat ze met relatief lage salarissen niet meer zo gemakkelijk in aanmerking komen voor een hypotheek. Deels is het ook omdat het traditionele idee dat je geld weggooit als je een woning huurt ook wat aan het veranderen is. Daarbij werd het aanbod op de huurmarkt de laatste jaren groter omdat veel woningeigenaren hun woning liever te huur aanboden dan dat ze deze verkochten voor een lagere prijs dan dat ze deze ooit zelf aanschaften.

Stijging huurprijzen

Volgens een onderzoek van vastgoedwebsite Idealista zijn de huurprijzen in Spanje op maandbasis gemiddeld al 20 procent gestegen. Zeker in steden als Barcelona en Madrid bereiken huren recordhoogten. Dit komt vooral doordat het aanbod van huurwoningen daar is gedaald, omdat steeds meer eigenaren weer besluiten hun woning te verkopen, nu de markt daarvoor weer flink aantrekt. Daarbij neemt juist in die steden de verhuur voor korte termijn aan toeristen flink toe. Iets dat ook weer zijn invloed heeft op het aanbod. In Barelona is 7,7 procent van het huuraanbod bestemd voor toeristen.

Gedwongen stad te verlaten

Voor de gewone mens die een huis wil huren maakt dat het er niet gemakkelijker op. El País schrijft in dit artikel over mensen die gedwongen zijn Barcelona te verlaten omdat ze geen woning meer kunnen vinden voor een acceptabele prijs. Een stel kreeg een voormalige duivenhok van 30 vierkante meter aangeboden. De badkamer was in een kast gebouwd, alles was oud en de huiseigenaar zou sowieso niets vernieuwen als er iets het zou begeven. Prijs: 590 euro per maand.

Volgens Idealista zijn er zes steden waar de huurprijzen hoger liggen dan tien jaar geleden: Barcelona, Las Palmas, Palma, Madrid, San Sebastián en Girona. Volgens het Spaanse bureau voor de statistiek zijn de huurprijzen in 48 provincies hoger dan in mei 2007 het geval was. In de drukstbevolkte provincies ligt het stijgingspercentage van de huur sinds 2007 tussen de 5 en 15 procent.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Barcelona blijft de huur dit jaar stijgen met gemiddeld 8 procent in Barcelona. Voor Madrid gelt een percentage tussen 13 en 14 procent.

Dit vind je misschien ook leuk