Nudisme verboden op stranden van Spaanse badplaats

door admin
Nudisme verboden op stranden van Spaanse badplaats

Per gemeentelijke verordening is nu bepaald dat het per 24 juli op alle stranden in de gemeente verboden is voor nudisten. Tot nu toe was het op twee van de zes stranden die bij de gemeente in de regio Murcia hoort, toegestaan zonder badkleding te genieten van de zon. Die twee stranden liggen buiten de bebouwde kom bij het natuurpark Las Salinas. 

De oppositie, bestaande uit de PSOE, Ciudadanos en IU, is fel tegen de maatregel en noemt deze ‘buitengewoon beperkend’. Al sinds het einde van de dictatuur onder Franco is nudisme op de stranden van het relatief toeristische San Pedro de Pinatar een normaal verschijnsel en gaat dat goed samen met strandgangers die ervoor kiezen wel hun badkleding aan te houden. 

De gemeente argumenteert dat er steeds meer toeristen komen en dat die ook steeds meer toetrekken naar de stranden die eens meer afgelegen waren. Veel mensen wandelen erlangs en daarom achten de bestuurders wat meer discretie noodzakelijk. 

Volgens de voorzitter van de Spaanse federatie voor nudisten (FEN) is de verordening illegaal ten in strijd met de grondwet. Die zou nudisme toestaan op iedere openbare plek en gemeenten kunnen dat dus niet op eigen houtje gaan verbieden. 

San Pedro del Pinatar is niet de eerste gemeente die nudisme in de ban doet. Barcelona verbiedt sinds 2011 het naakt zonnen op de stranden. Hier mag je je ook niet meer in de stad vertonen zonder t-shirt. De provincie Cádiz heeft nudisme langs de stranden binnen de bebouwde kom van dorpen en steden verboden en Valladolid heeft geen strand, maar verbiedt expliciet nudistische praktijken in de stad sinds 2012.

Lees ook: Boetes in Spanje voor plassen in zee, zandkastelen, beachballen en meer

Dit vind je misschien ook leuk