Catalaanse belastingdienst klaar voor onafhankelijkheid

door admin
Catalaanse belastingdienst klaar voor onafhankelijkheid

Dit meldde de Catalaanse premier Carles Puigdemont tijdens een persconferentie en op zijn Twitteraccount. De belastingdienst is klaar om operationeel te gaan en voorbereid op wat er ook gebeurt na het door Spanje als illegaal bestempelde referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober aanstaande. Volgens Vice-premier Oriol Junqueras is de dienst klaar om het sleutelstuk van het belastingsysteem te zijn en om jaarlijks 42 miljard euro op te halen in de regio.

Tot nu toe hebben regionale belastingdiensten in Spanje wel de bevoegdheid tot het innen van bepaalde belastingen, zoals erfenisbelasting of vermogensbelasting. De belangrijkste inkomstenbelasting (IRPF), vennootschapsbelasting en belasting op toegevoegde waarde (IVA) komen nog steeds voor rekening van de staat. 

De Spaanse minister van Financiën waarschuwde in reactie op het bericht van Puigdemont de Catalanen geen belasting te betalen aan de nieuwe Catalaanse belastingdienst. Hij herinnerde de Catalanen eraan dat strafrechtelijke vervolging kan volgen als de vereiste belasting niet op de juiste tijd en correcte wijze bij de juiste belastingdienst binnenkomt. Belastingen worden alleen beschouwd als voldaan wanneer ze terecht zijn gekomen bij het juiste orgaan. Is dat niet het geval, dan worden ze als niet betaald behandeld. Belastingplichtingen zijn dan onderhevig aan inspecties, boetes en mogelijk dus strafrechtelijke vervolging. Directieleden van bedrijven kunnen vervolgd worden wegens frauduleus handelen. 

Het Catalaanse parlement keurt zeer waarschijnlijk woensdag de referendumwet goed. De regering heeft hier vermoedelijk expres zolang mee gewacht, om het Spaanse Grondwettelijk Hof geen kans meer te geven ertegen op te treden. Het Grondwettelijk Hof bestempelde eerder een referendum als illegaal. Hetzelfde geldt voor de nieuwe regionale wet over wat er gedaan moet worden als het ja-kamp in Catalonië wint.

Als een meerderheid de Catalaanse onafhankelijkheid steunt, zal binnen enkele dagen de onafhankelijkheid worden uitgeroepen. Wint het nee-kamp, dan zullen er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven voor een nieuwe regering. Puigdemont heeft al wel aangegeven dat de opkomst bij het referendum niet meetelt. Dus ook al stemt slechts 40 procent van de kiesgerechtigden, het resultaat van de stemming geldt. 

Rajoy heeft al verschillende keren gedreigd met juridische stappen tegen de topfiguren uit de Catalaanse politiek die het referendum mede organiseren of erbij betrokken zijn. De Spaanse premier noemde het referendum afgelopen maandag tijdens een persconferentie nog ‘absurd en een oplichterij’. Later die dag zei Puigdemont dat het verbieden van stembussen ‘een coup’ zou zijn.

Sinds 2015 is het aantal medewerkers van de Catalaanse belastingdienst meer dan verdubbeld, van 321 in dat jaar en 4 kantoren tot 32 kantoren nu met 800 medewerkers. Men maakt inmiddels gebruik van nieuwe software waarmee in de toekomst alle typen belasting geïnd kunnen worden. Volgens Puigdemont zal de nieuwe Catalaanse belastingdienst ‘eerlijker’ zijn en ‘dichterbij de burgers’ komen te staan. Veel Catalanen hebben nu het gevoel dat ze meer belasting betalen aan Madrid dan er voor terugkomt in de vorm van sociale voorzieningen of infrastructuur. 

Catalonië is goed voor 21 procent van het Spaanse bnp. In de regio woont 19 procent van de Spaanse bevolking. Dat is dus redelijk evenredig, ware het niet dat Catalonië slechts 8 procent van de totale investeringen van de Spaanse staat ontvangt. De pro-onafhankelijkheidsregering heeft ook al laten weten dat als de Spaanse regering niet meewerkt aan het referendum Catalonië bij onafhankelijkheid niet een deel van de Spaanse staatsschuld over zal nemen.

Dit vind je misschien ook leuk