Bijna 82 duizend hectare bos in as tot eind augustus

door admin
Bijna 82 duizend hectare bos in as tot eind augustus

Het slechtste jaar was 2012 met 13.145 bosbranden en een totaal verbrand oppervlak van 189.895 ha. Het jaar 2009 komt op de tweede plaats met 11.923 branden en 104.186 ha verbrand gebied. Van alle branden dit jaar waren er 6.574 kleiner dan 1 ha. Volgens het Spaanse ministerie van Landbouw is 2017 ook het derde jaar wat betreft grote bosbranden. Dat wil zeggen branden waarbij meer dan 500 hectare worden verwoest. Hiervan waren er dit jaar 19. In 2012 waren dat er 36 en in 2009 31. 

Uit de gegevens afkomstig van de verschillende autonome regio’s zijn er dit jaar tot nu toe al 1.705 meer branden geweest dan het gemiddelde in de afgelopen tien jaar. Alleen al tussen 20 en 27 augustus woedden er in Spanje 553 branden. 

Het noordwesten van Spanje had het meest onder vuur te lijden. Van het hele door vuur verwoeste oppervlak in Spanje lag bijna 53% in die regio. Met name Galicië, Cantabrië, Asturias, Baskenland, León en Zamora werden getroffen.

Lees ook: Drie keer zoveel bosbranden in Spanje en Portugal in de toekomst

Branden in Andalusië

Afgelopen weekend woedden er tegelijkertijd twee branden in Andalusië. De eerste brak vrijdag uit bij La Granada del Riotinto in de provincie Huelva. Hier moesten ruim vijfhonderd inwoners uit zeven gehuchten worden geëvacueerd. Ook bij Almadén de la Plata in Sevilla brak een brand uit. Beide gebieden liggen volgens de milieugroep Ecologistas en Acción in gebieden van hoge ecologische waarde, namelijk in het beschermde natuurgebied Sierra Norte de Sevilla en in Sierra de Aracena y Picos de Aroche. Beide liggen in de Sierra Morena. Eeuwenoude eikenbomen zijn verwoest en talloze dieren zoals schapen, varkens, koeien, wilde zwijnen en herten vonden de dood. 

Einde aan straffeloosheid

Ecologistas en Acción wil middels drie petities meer actie vragen van de autoriteiten. Allereerst moet er meer onderzoek gedaan woren naar de oorzaak van de branden. Er moet een einde komen aan de straffeloosheid die er vaak heerst omdat men de brandstichter niet kan vinden. Zo loopt degene die de grote brand bij Riotinto (Huelva) in 2004 aanstak nog steeds vrij rond. Door de brand raakten 35.000 hectare verwoest en kwam een persoon om het leven.

Daarbij moet er meer worden geïnvesteerd en moet de politiek meer gericht zijn op de ontwikkeling van rurale gebieden ter preventie van bosbranden. Voordat een gebied na een verwoestende brand volledig hersteld is gaan er zo’n 200 jaar voorbij, volgens Juan Romero, woordvoerder in Andalusië van Ecologistas en Acción. Tot slot moet er meer aandacht komen voor scholing en onderwijs van inwoners van gebieden waar vaak brand ontstaat.

Lees meer over bosbranden blussen en bestrijden in Andalusië.

Dit vind je misschien ook leuk