Toeristische spookstad Benidorm vraagt om hulp

door admin
Toeristische spookstad Benidorm vraagt om hulp

Hotels in de stad vrezen dat de noodsituatie waarin ze zitten als gevolg van de noodtoestand in het land nog tot begin volgend jaar zal voortduren. De meest optimitische bedrijfsleiders hopen vanaf september weer open te kunnen. Maar er zijn ook stemmen die vrezen dicht te blijven tot februari 2021 en dringend hulp vragen. Dit schrijft de krant El Español. Driekwart jaar dicht is een onoverzienbare periode voor een sector met een hoogseizoen van mei tot november, de maand waarin de stadsfeesten worden gevierd.

Alles in Benidorm is toerisme. De stad met 65.000 inwoners telt 41.000 hotelbedden verspreid over 150 hotels. Naast die hotels zijn talloze winkels, restaurants, bars en discotheken afhankelijk van de jaarlijkse toestroom van toeristen overal vandaan.

Leestip: Pedro Zaragoza, de man achter het fenomeen Benidorm

En toeristen zijn er nu niet. En wanneer die weer komen weet niemand. De onzekerheid daarover is absoluut. En als de bedrijven weer open kunnen is niet bekend op welke manier. Met de inachtneming van de regels voor social distancing zullen ze ook niet op volle kracht van start kunnen gaan.

Hulpvraag

De sector heeft om hulp gevraagd middels een document dat is gepubliceerd en waarin gevraagd wordt dat de onbetaalde verloven van personeel via de ERTE-regelingen tot een jaar verlengd kunnen worden. ‘We hebben een beschermingsplan nodig voor 12 maanden of de volledige sector, die 14% van het nationale bbp behelst, kan ten onder gaan’, zegt een woordvoerder van de Hotelvereniging Hosbeq in El Español. De hulp moet van dien aard zijn dat bedrijven en werknemers de ‘woestijn over kunnen steken’ en ‘levend het einde van de tunnel kunnen bereiken’.

Als zo’n vangnet niet tot stand komt, hangt volgens Hosbeq – afgezien van de ellende van failliete bedrijven en heel veel werklozen – het gevaar dat buitenlandse aasgierfondsen hotels goedkoop gaan opkopen als een zwaard van Damocles boven de bedrijven die deze te lang durende crisis niet het hoofd kunnen bieden.

Dit vind je misschien ook leuk